Kultura preko 100 naslova

Narodni muzej donirao knjige Gradskoj biblioteci Kotora

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović, uručila je juče Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor preko 100 naslova – monografija, monografskih kataloga, knjiga i publikacija u izdanju NMCG. Ona je tom prilikom istakla da Narodni muzej u okviru obavljanja svoje edukativno-kulturološke misije poklanja značajna profilisana izdanja iz crnogorske kulturne baštine i umjetnosti srodnim institucijama kulture i obrazovanja širom Crne Gore.

“Akciju smo započeli prošle godine i uspješno je sprovodimo i ove. Drago mi je što smo u prilici da, i pored teških kovid vremena koja nas sprječavaju da se međusobno družimo, dođemo u Kotor i poklonimo knjige. Nadam se da će Kotorani uživati čitajući monografije o našim najpoznatijim likovnim umjetnicima i njihovim djelima, ali i vrijedna izdanja iz kulturne baštine i uopšte umjetnosti i kulture Crne Gore”, kazala je Miranović.

Bibliotekarska savjetnica u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor, Jasmina Bajo, zahvalila se direktorici Narodnog muzeja Crne Gore koja je, kako je istakla, vrijednom donacijom obogatila zbirku kotorske biblioteke.

“Koliko je ova donacija vrijedna dokazuje i njen broj jer naša zbirka broji preko 500 naslova, a danas smo dobili preko 100 naslova vrijednih publikacija koje su veoma značajne za kulturnu baštinu i istoriju umjetnosti Crne Gore”, kazala je Bajo i pozvala Kotorane da koriste knjige iz fonda biblioteke.

Narodni muzej Crne Gore ima bogatu izdavačku djelatnost, a samo tokom prošle godine izdao je 19 publikacija. Poklon Gradskoj biblioteci Kotora nastavak je akcije doniranja izdanja Narodnog muzeja obrazovnim i ustanovama kulture u Crnoj Gori, među kojima su: Fakultet likovnih umjetnosti sa Cetinja, Sredna likovna škola “Petar Lubarda”, Kulturni centar Bar, osnovne škole „Jugoslavija“ iz Bara, “Pavle Rovinski” i “Marko Miljanov” iz Podgorice, dok se ovih dana nastavlja akcija doniranja publikacija ustanovama kulture na sjeveru Crne Gore.

Send this to a friend