Kultura

Novi to sam ja: Kako su se dopisivali naši prađedovi

Jedinstvena zbirka pisama, svjedočanstva jednog vremena, koja otkrivaju istoriju Boke i pokazuju kulturu pismenog izražavanja Bokelja u 19. vijeku otvorena je u Galeriji “Novi to sam ja”.

Njen vlasnik je kolekcionar i u svijetu poznati filatelista Tomo Katurić iz Kamenara, Naslovljena je “Put pisma – pisma bokeljskih pomoraca 1830 – 1890” i ima posebnu važnost, jer svjedoči o tome kako su se Bokelji nekada izražavali i pisali, primijetila je istoričarka umjetnosti Danijela Peško.

“Kuda su se sve kretali i gdje su boravili bokeljski pomorci na početku 19. vijeka, kako su pisali, to je za divljenje”, kazao je Tomo Katurić.

Pisma su pisana prije 150 i više godina, rukopis i mastilo su autentični, mogu se pročitati vijesti o rođenjima, smrti, pomorskim zajmovima, planovima iz tog doba.

“Kako je dio Boke bio pod Venecijom, Perast, Dobrota, Prčanj, pisma su pomorci pisali na italijanskom jeziku, a oni iz Herceg Novog – ćirilicom”, istakao je Katurić i podsjetio da je državna pošta u Herceg Novom otvorena 1804. godine, dva mjeseca prije čuvenog Dubrovnika.

Izložba će u Galeriji “Novi to sam ja” biti otvorena do kraja godine.

Send this to a friend