Kultura

Novi život drevnih kockica

Zdru­že­na eki­pa kon­zer­va­to­ra- re­sta­u­ra­to­ra iz Cr­ne Go­re i Polj­ske ovih da­na mar­lji­vo ra­di na či­šće­nju koc­ki­ca dva mo­za­i­ka, sa ci­ljem da ih vra­te u po­do­ve dvi­ju so­ba, ko­je su dio ve­li­ke rim­ske vi­le na lo­ka­li­te­tu Rim­skih mo­za­i­ka u Risnu.

Ovo je pr­va fa­za pro­jek­ta za­šti­te i pre­zen­ta­ci­je dva­ju mo­za­i­ka, ko­ji su dvi­je de­ce­ni­je ta­vo­ri­li u ne­funk­ci­o­nal­noj zgra­di ne­po­sto­je­ćeg ri­san­skog Do­ma kul­tu­re, sa­kri­ve­ni od oči­ju jav­no­sti. Pro­je­kat je po­kre­nu­la Tu­ri­stič­ka organizacija Ko­tor, a za spro­vo­đe­nje kon­zer­va­tor­kih mje­ra an­ga­žo­va­ni su struč­nja­ci Cen­tra za kon­zer­va­ci­ju i arheologi­ju Cr­ne Go­re.

Ra­do­vi­ma ru­ko­vo­di Ja­smin­ka Gr­gu­re­vić, kon­zer­va­tor­ka-sa­vjet­ni­ca i re­sta­u­ra­tor­ka, a po­slo­ve za­šti­te i re­kon­str­tuk­ci­je oba­vlja­ju Sla­vi­ca Lom­par, li­kov­ni teh­ni­čar kao i Dra­gu­tin Ra­di­mir, sli­kar-kon­zer­va­tor, te struč­nja­ci iz Polj­ske – Adam Ma­ci­jev­ski i Ana Pa­u­li­na Pšon­ka, kon­ze­vra­to­ri i ma­gi­stri umjet­no­sti Is­tra­ži­vač­kog Centra an­tič­ke ju­go­i­stič­ne Evro­pe Var­šav­skog Uni­ver­zi­te­ta, ko­ji je i ko­in­ve­sti­tor ovog pro­jek­ta. Eki­pa je sklad­na i uigra­na, sva­ko ima svoj dio po­sla, svoj dio mo­za­i­ka ko­ji či­sti, sre­đu­je i vra­ća u pr­vo­bit­no sta­nje. Za po­tre­be konzervaci­je ogra­đen je rad­ni dio u ko­me su po­sta­vlje­ni sto­lo­vi za rad sa re­kvi­zi­ti­ma i mo­za­i­ci­ma po­di­je­lje­nim u 12 frag­me­na­ta, na ko­ji­ma je pre­po­zna­tljiv mo­tiv dvo­sje­kle rat­ne sje­ki­re sa Kri­ta.

“Pla­ni­ra­no je da se pri­pre­mlje­ni frag­men­ti di­rekt­no po­sta­ve na po­dnu pod­lo­gu, na ni­ve­le­tu na ko­joj su iz­vor­no postavlje­ni, uz upo­tre­bu ori­gi­nal­nog ve­zi­va na osno­vu pro­bi ko­je će se iz­ve­sti to­kom sa­mih ra­do­va, na vi­še karakteristič­nih mje­sta. Za sve ra­do­ve pred­vi­đa se upo­tre­ba pri­rod­nih ma­te­ri­ja­la u skla­du sa ori­gi­nal­nim rje­še­njem”, sa­op­šti­la je Emi­li­ja Ra­du­lo­vić iz TO Ko­tor, ko­or­di­na­tor­ka za lo­ka­li­tet Rim­ski mo­za­i­ci.

To­kom ar­he­o­lo­ških ra­do­va ko­ji su u to­ku 2004. go­di­ne iz­vo­đe­ni u Vi­li Hip­nos polj­ski ar­he­o­lo­zi iz Cen­tra za arheološka is­tra­ži­va­nja pri Var­šav­skom Uni­ver­zi­te­tu i struč­nja­ci ta­da­šnjeg Re­gi­o­nal­nog za­vo­da za za­šti­tu spo­me­ni­ka kul­tu­re Ko­tor do­šli su do zna­čaj­nih no­vih ot­kri­ća u Ri­snu. Po­me­nu­ti ra­do­vi su pru­ži­li no­ve in­for­ma­ci­je o an­tič­kim gra­đe­vi­na­ma, nji­ho­vim funk­ci­ja­ma i hro­no­lo­gi­ji.

Svje­sni či­nje­ni­ce da mo­za­ič­ke po­do­ve, ra­di pre­zen­ta­ci­je, va­lo­ri­za­ci­je i do­stup­no­sti za ši­ru jav­nost, tre­ba vra­ti­ti u izvor­ni po­lo­žaj, po­sle­ni­ci Tu­ri­stič­ke or­ga­ni­za­ci­je Ko­tor u pro­te­klih par go­di­na su zna­čaj­no ra­di­li na pri­pre­mi dokumen­ta­ci­je i fi­nan­sij­skih sred­sta­va da ovaj je­din­stve­ni ar­he­o­lo­ški lo­ka­li­tet obo­ga­te sa ova dva mo­za­i­ka i ti­me značaj­no do­pri­ne­su da­ljoj pre­zen­ta­ci­ji i va­lo­ri­za­ci­ji kul­tur­ne ba­šti­ne ka­ko Ri­sna ta­ko i ci­je­le op­šti­ne. Tu­ri­stič­ka organi­za­ci­ja op­šti­ne Ko­tor i Is­tra­ži­vač­ki Cen­tar an­ti­ke ju­go­i­stič­ne Evro­pe Var­šav­skog Uni­ver­zi­te­ta obez­bi­je­di­li su zna­čaj­na za­jed­nič­ka fi­nan­sij­skih sred­sta­va, te su ra­do­vi na kon­zer­va­ci­ji i re­sta­u­ra­ci­ji mo­za­i­ka po­če­li 30. ok­to­bra.

Po­čet­kom 2017. go­di­ne TO Ko­tor, na­kon do­bi­ja­nja kon­zer­va­tor­skih uslo­va od Upra­ve za za­šti­tu kul­tur­nih do­ba­ra, an­ga­žo­va­la je Cen­tar za kon­zer­va­ci­ju i ar­he­o­lo­gi­ju Cr­ne Go­re za iz­ra­du kon­zer­va­tor­skog pro­jek­ta za­šti­te i prezentacije ar­he­o­lo­škog lo­ka­li­te­ta „Osta­ci an­tič­ke Vi­le sa mo­za­i­ci­ma u Ri­snu”. Na ini­ci­ja­ti­vu Mir­ze Kr­ci­ća, ta­da­šnjeg di­rek­to­ra TO op­šti­ne Ko­tor, Emi­li­je Ra­du­lo­vić ko­or­di­na­tor­ke za kul­tur­ne pro­jek­te i lo­ka­li­te­te i Bo­silj­ke Ba­ko­če­vić, spe­ci­ja­li­zo­va­nog vo­dič­a Rim­skih mo­za­i­ka, u sa­rad­nji sa Ja­nu­šem Rec­la­vom is­pred Is­tra­ži­vač­kog Cen­tra an­ti­ke Jugostoč­ne Evro­pe po­kre­nu­ta je ide­ja da no­vo­ot­ki­ve­ni mo­za­i­ci bu­du vra­će­ni na ori­gi­nal­na mje­sta u vi­li gdje za­pra­vo i pri­pa­da­ju.

“Ovo mo­že­mo sma­tra­ti pr­vom fa­zom pro­jek­ta, a ono što bi to­kom idu­će go­di­ne usli­je­di­lo je­ste ras­ta­u­ra­ci­ja nedostaju­ćih dije­lo­va mo­za­i­ka va­žnih za sa­gle­da­va­nje op­tič­ki či­tlji­ve cje­li­ne i za nji­ho­vu va­lo­ri­za­ci­ju. Dru­ga fa­za bi­će tre­ti­ra­na no­vim pro­jek­tom”, za­klju­či­la je Emi­li­ja Ra­du­lo­vić is­pred TO Ko­tor.

Spa­se­ni od pro­pa­da­nja

“Ot­kri­ve­ne su dvi­je pro­sto­ri­je, kao i dva cr­no-bi­je­la mo­za­i­ka od ko­jih je je­dan bio po­seb­no ukra­šen cen­tral­nim predme­tom rom­ba, okru­žen bo­ga­tom ge­o­me­trij­skom de­ko­ra­ci­jom. No­vo­ot­ki­ve­ni mo­za­i­ci su is­tra­že­ni, dokumentovani a za­tim, u ci­lju nji­ho­ve za­šti­te i de­po­no­va­ni u pro­sto­ru Do­ma kul­tu­re u Ri­snu. To­kom 2008. go­di­ne TO Ko­tor je pri­pre­mi­la pod­lo­ge za vra­ća­nje no­vo­ot­ki­ve­nih mo­za­i­ka i ne­du­go za­tim ini­ci­ra­li su pre­no­še­nje mo­za­i­ka na od­go­va­ra­ju­će mje­sto na lo­ka­li­te­tu Rim­ski mo­za­i­ci, bu­du­ći da je pro­stor gdje mo­za­i­ci bi­va­ju ne­po­sred­no po­sli­je otkiva­nja de­po­no­va­ni, ni­je bio po­go­dan za nji­ho­vo da­lje ču­va­nje zbog pro­do­ra at­mos­fer­skih vo­da, otvo­ra na zi­do­vi­ma i bu­šo­ti­na­ma na be­ton­skoj plo­či iz­nad pro­sto­ri­je u ko­joj su se na­la­zi­li. Ta­da su, od stra­ne Cen­tra za kon­zer­va­ci­ju i arhe­o­lo­gi­ju Cr­ne Go­re, pod­ruč­ne je­di­ni­ce Ko­tor, a na ini­ci­ja­ti­vu TO Ko­tor kao in­sti­tu­ci­je ko­ja upra­vlja ovim lokalitetom, mo­za­i­ci oči­šće­ni, po­dig­nu­ti iz vo­de u ko­joj su se na­la­zi­li, pre­ne­še­ni na no­vu dr­ve­nu pod­lo­gu, odvo­je­ni i ozna­če­ni u ka­se­ta­ma is­pod na­stre­šni­ce na Rim­skim mo­za­i­ci­ma u Ri­snu”, pod­sje­ća Ra­du­lo­vić.

Send this to a friend