Kultura

Obožavaoci odaju počast Areti Frenklin

Poštovaoci Arete Frenklin okupili su se tokom noći da budu među prvima koji će se oprostiti od kraljice soula. Njeno tijelo dopremljeno je u Muzej afričko-američke istorije “Čarls H. Rajt” u Detroitu u utorak ujutro po lokalnom vremenu, u zlatnom kovčegu, crvenoj haljini i crvenim štiklama.

Kovčeg će biti izložen za javnost dva dana, nakon čega će uslijediti sahrana zatvorenog tipa. Oko 200 obožavaoca već je bilo na ulazu u muzej kada je stigao kovčeg sa Aretinim tijelom.

Oko jedan sat iza ponoći, Aretina rođaka Kristal došla je do okupljenih i podijelila im flaširanu vodu i hamburgere, u znak zahvalnosti.

Očekuje se da će tokom ova dva dana hiljade ljudi proći u povorci oko Aretinog odra. Muzej će biti otvoren od 9 do 21h. Aretino tijelo će potom biti odvezeno u baptističku crkvu Nju Betel, koju je osnovao njen pokojni otac Si El Frenklin.

U četvrtak uveče od 18h u amfiteatru pored rijeke biće organizovan koncert pod nazivom “Počast naroda kraljici”, dok će u Šejn parku na besplatnom koncertu nastupati Gledis Najt, Džoni Gil, Di Di Birdžvoter, Endži Stoun Kit Vošington i mnogi drugi.

Sahrana će biti obavljena u petak u Hramu više milosti u Detroitu. Pretpostavlja se da će se porodici i prijateljima pridružiti i Stivi Vonder, Fejt Hil, Dženifer Hadson, Ron Ajli, Čaka Kan, Dženifer Holidej i Aretin sin Edvard.

Na sahrani je planirano da govore i Bil Klinton, velečasni Džesi Džekson, Al Šarpton, Erik Holder, Klajv Dejvis, Smoki Robinson i guverner Mičigena Rik Snajder. Pretpostavlja se da će služba trajati pet i više sati.

Organizatori sahrane pozvali su sve vlasnike ružičastih “kadilaka” da naprave kolonu kako bi rekonstruisali “Auto-put ljubavi” u znak počasti prema Frenklinovoj i njenoj fanki pjesmi u čijem spotu se pojavljuje ovaj auto.

Nakon opela, Areta će biti sahranjena u porodičnoj grobnici na groblju Vudlon.

Areta Frenklin preminula je 16. avgusta oko 10 ujutru u svojoj kući nakon duge bolesti sa rakom pankreasa. Majka četvoro djece imala je posljednjih godina razne bolesti, o kojima javnost nije detaljno obaviještavana. Njen posljednji javni nastup bio je u novembru prošle godine u Njujorku na gala večeri Fondacije Eltina Džona.

Send this to a friend