Kultura

“Odakle zovem” probija granice

Glumica i direktorica knjižare „Karver“ Varja Đukić učestvovaće kao delegat na festivalu „Momentum Literature Programme“ u Edinburgu. Pozvali su je predstavnici Edinburških festivala, Britanskog savjeta Škotske i Kreativne Škotske, a povod je festival „Odakle zovem“ koji u Podgorici traje od 2008. godine. Britanski savjet u Podgorici preporučio je ovaj festival kao manifestaciju od posebnog značaja za kulturu i stvaralaštvo u Crnoj Gori i regionu.

Varja Đukić će predstaviti načine promocije književnih djela i umjetnika, kreativne domete festivala „Odakle zovem”, projekciju festivala u odnosu na tendencije koje brišu granice jezika u cilju najvažnijeg afirmacije umjetničkog djela.

Program za učesnike je organizovan za dvije umjetničke oblasti: vizuelne umjetnosti i književnost. Program se odvija u okviru Edinburškog međunarodnog festivala knjige, a pod patronatom Britanskog savjeta Škotske i Britanskog savjeta za književnost. Taj festival tretira se kao najveća svetkovina pisane riječi u svijetu. Traje 17 dana u avgustu i okuplja oko 900 autora. Inovativan je i ne distancira se od političkih pitanja.

Send this to a friend