Kultura

Otvoren 45. Muzički festival mladih Crne Gore

U koncertnoj sali Muzičke škole Herceg Novi sjajnim koncertom je zvanično otvoren 45. Muzički festival mladih Crne Gore, koji četvrti put organizuje ova obrazovna ustanova. Uz organizaciju festivala, ova škola ujedno obilježava 69 godina postojanja i rada.

Takmičarski dio četvorodnevnog festivala odvija se na tri lokacije. Festival je u Herceg Novi doveo preko 700 učenika iz Crne Gore.

Direktorica škole, Nađa Karadžić, nije krila zadovoljstvo što u posljednjih 7 godina ova škola organizuje najmasovnije državno takmičenje četvrti put, naročito u vrijeme kada škola slavi rođendan.

“Organizovanje ove, ali i drugih manifestacija za nas predstavlja priznanje, ali i obavezu za dalji rad i razvoj naše ustanove. Grad domaćin i škola koja organizuje festival, postaju mjesto okupljanja talentovanih mladih muzičara, vrsnih pedagoga, gdje se na nov način razotkriva ogromna stvaralačka energija, uz atmosferu u kojoj kompetitivnost ustupa mjesto prijateljstvu. Muzički festival, kao kulturni projekat, uspostavljen je kao brend na polju kulturnih dešavanja, koji se kao takav svrstao u red najznačajnijih muzičkih zbivanja u zemlji”, istakla je Karadžić.

Festival je otvorio savjetnik za muzičku kulturu u Ministarstvu prosvjete, bivši profesor ove škole, Borjan Radović. On je, između ostalog, istakao da su za 45 godina duge tradicije festival ophodila neka od danas najznačajnijih svjetskih imena klasične muzike.

“Ovaj festival ima tradiciju i veliki značaj za razvoj muzičkih škola, a njegova uloga je možda i ključni pokretač većoj aktivnosti i profesionalnosti učenika i nastavnika u našim školama. Ovakvim manifestacijama na najbolji način se promovišu prave vrijednosti – kultura, naša zemlja i njen obrazovni sistem. Učenici se animiraju i podstiču da uz pomoć nastavnika i mentora razviju svoje talente i dostignu puni obrazovni, intelektualni i kulturni potencijal. Umjetničko obrazovanje i muzičku kulturnu smatramo ključnim pokretačem sveukupnog razvoja i garantom napretka Crne Gore. Nadam se da će i ovaj festival iznjedriti nove, mlade talente i prepoznati njihove uspjehe”, poručio je Radović.

Pismo podrške uputio je predsjednik Zajednice muzičkih škola Crne Gore, bivši dugogodišnji direktor renomirane Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici, Ilija Dapčević.

Svečanom otvaranju, osim velikog broja Novljana i profesora škole, prisustvovali su istaknuti crnogorski pedagozi. Jedan od njih je i višestruko nagrađivani, magistar violine i kamerne muzike, bivši koncertmajstor Simfonijskog orkestra TVCG, umjetnički direktor i dirigent u NVO Crnogorski kamerni orkestar, Vili Ferdinandi. Osim njega, gošća je bila i aktuelna direktorica Umjetničke škole za muziku i balet u Podgorici “Vasa Pavić”, članica klape Alata, Zoja Đurović, predstavnica Zavoda za školstvo Bojana Nenezić i župnik crkve Sv Jeronima, don Niko Šošić.

Festival organizuje Muzička škola Herceg Novi, uz pokrovitelje festivala Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo kulture, Opštinu Herceg Novi, strateške partnere – Galeriju Josip Bepo Bneković i crkvu Sv. Jeronima.

Muzički festival mladih Crne Gore pokrenula je 1973. godine Zajednica Muzičkih škola Crne Gore, u okviru sistema muzičkog obrazovanja radi otkrivanja, predstavljanja i afirmacije mladih umjetnika.

Send this to a friend