Kultura

Pobjeda čovječnosti nad besmislom ratova

FOTO: Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Snimanje filma “Bijeg do mora” proslavljenog reditelja Veljka Bulajiće počelo je juče u Crnoj Gori. Narednih sedam dana brojna ekipa snimaće na lokacijama na Lovćenu, Skadarskom jezeru, Durmitoru i Podgorici, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Novi Bulajićev film prati zbivanja i sudbine tri glavna lika u dramatičnim okolnostima Drugog svjetskog rata, koje povezuje sa današnjim vremenom. Osnovna tema filma je pobjeda čovječnosti i ljubavi nad užasom i besmislom ratova koji dolaze i prolaze, ali razaraju ljudske vrijednosti običnih ljudi, odnosno malog čovjeka.

Glavnu ulogu tumači poznati njemački glumac Tom Vlašika, a u filmu igraju i Dijana Vidušin, Jadranka Đokić, Barbara Prpić, Gerd Rigauer, Goran Grgić, Vili Matula kao i crnogorski glumci Mirko i Petar Vlahović, Srđan Grahovac i Momčilo Pićurić.

Film je finansiran sredstvima Hrvatskog audio-vizuelnog centra, Ministarstva kulture Crne Gore i Agencije za film Makedonije. Producent filma je Gral Film iz Hrvatske, a koproducenti Dogma Studio iz Crne Gore i Gejzer Film Makedonije.

SUDBINE MALIH LJUDI

“Bijeg do mora” očekuje svjetska distribucija, te bi, po sadašnjim planovima, trebao biti prikazan na festivalima u Berlinu, Kanu i Veneciji, naveo je reditelj Bulajić.

“Neki strani partnera i potencijalnih distributera, među kojima je većina iz Njemačke, osjetili su da bi ova tema i na svjetskom nivou mogla biti zanimljiva publici. A da bi mogli jedan film internacionalizirati potrebno je da imate jedno veliko svjetsko ime. U ovom slučaju to je Tom Vlašika, izuzetan njemački glumac. Ovaj film tretira jednu savremenu temu preplitanje posljedica koje je Drugi svjetski rat ostavio na današnje generacije, što bi moralo biti ‘mamac’ za inostranu publiku. Objektivan pristup ljudskim pričama i potencijalnim distributerima se jako svidio”, smatra Bulajić napominjući da film govori o sudbinama ljudi i njihovim životima tada i danas, sa akcentom na sadašnji trenutak.

Tokom karijere, kako je i Bulajić istakao, uvijek je imao dobru saradnju sa crnogorskim glumcima.

“Tako je bilo i sada. U filmu glume Mirko i Petar Vlahović, Srđan Grahovac i Momčilo Pićurić. Drago mi je što radim sa crnogorskim glumcima, crnogorskim sineastima, koji imaju veliku želju da stvaraju, ali nažalost nemaju velika sredstva. Ovaj film izlazi i kao crnogorski film, i to je jako važno, jer se tako otvaraju vrata Eurimaža i vrata svjetskog filma”, kazao je Bulajić dodajući da se film mogao snimiti i bez Crne Gore, ali da je u svakom slučaju, bolje kada je i naša zemlja dio ostvarenja.

PROSTOR REGIONALNE SARADNJE

“Svaka od ovih zemalja koje su uključene u cijelu priču želi da svoju zemlju izreklamira tim putem, prije svega zbog turizma. Premijeri će prethoditi brojni promotivni spotovi, reklame i publikacije, nadam se da će i Crna Gora imati mudar plan. Neko mora sve te konce da ušije i da zajedno sa producentom isplanira akcije koje će pratiti distribuciju”, istakao je Bulajić.

Najnovijim filmom velikana evropskog filma Veljka Bulajića, koji će dijelom biti snimljen u Crnoj Gori, uz učešće umjetničkog i stručnog kadra iz Crne Gore, dodatno se intenzivira kulturna saradnja s Republikom Hrvatskom u oblasti kulture, istakao je ministar kulture Janko Ljumović.

“To je posebno važno ako znamo da su regionalna i međunarodna saradnja u oblasti filma jedan od razvojnih prioriteta crnogorske kinematografije i svih savremenih evropskih kinematografija. Produkcijom novog filma na najbolji način doprinosimo crnogorskoj kulturi i kinematografiji u kontekstu razvoja i proizvodnje koprodukcija”, zaključio je Ljumović.

Send this to a friend