Kultura

Počela istraživanja tvrđava Goražde i Kosmač

Arheološki institut Austrije u saradnji sa Ministarstvom kulture je, u periodu od 22. oktobra do 3. novembra, sproveo projekat istraživanja Austro-ugarskih fortifikacija u Crnoj Gori.

Stručni tim od šest eksperata, kojim je koordinirala Lili Zabrana, sproveo je dvonedjeljno istraživanje tvrđava Goražde i Kosmač, koje su odabrane za detaljnu procjenu i izradu osnovne dokumentacije. Budući da dalja upotreba zahtijeva detaljna istraživanja građevina, sprovedeni projekat se fokusirao na formiranje dokumentacije i procjenu štete za dalje planiranje.

Rezultati kampanje predstavljaju osnov za razvoj budućeg projekta, koji će pored vojnih istraživanja, obuhvatiti i istraživanja dokumentacije i realizacije izgradnje utvrđenja, održavanja, uspostavljanja komunikacije i snadbijevanja u ratnim i mirnodopskim vremenima. Takođe, prikupljaće se i informacije o vojnicima stacioniranim u tvrđavama, kao i njihova interakcija sa civilnim stanovništvom. Predmet istraživanja biće i upotreba tvrđava tokom Drugog svjetskog rata kao i za vrijeme bivše Jugoslavije.

Stručnjaci iz Centra za arheologiju i konzervaciju Crne Gore i Uprave za zaštitu kulturnih dobara pratili su aktivnosti koje su na terenu sproveli predstavnici Arheoloskog instituta Austrije.

Projekat se realizuje na osnovu Memoranduma o saradnji sa Arheološkim institutom Austrije, koji je Ministarstvo kulture potpisalo u junu 2018. godine, a koji predviđa saradnju na polju edukacije i doedukacije stručnog kadra iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara kao i zajedničko djelovanje na polju zaštite nepokretnih kulturnih dobara.

Podršku realizaciji ovog projekta pružila je Ambasada Austrije u Crnoj Gori kao i opštine Budva i Kotor.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gramat
Gost
Gramat

Naziv tvrđave je po brdu Goražda, na kojem se nalazi. Ima isti korjen kao i Goražde – po staroslovenskom bogu Gorazdu.

minjas
Gost
minjas

Sve zahvaljujuci novoj direktorici koja je ovu ustanovu podigla iz mrtvih

gogo
Gost
gogo

Imali su što viđeti. Pokradeno iz tvrđave sve što se moglo ukrasti.

BRAVO
Gost
BRAVO

Sve pohvale

Send this to a friend