Kultura

Počinje festival Mediteranske note – Strune koje nas spajaju

Tivat će večeras, poput svjetskih metropola obilježiti međunarodni Dan muzike. U tom gradu u 21.30h počinje drugi muzički festival pod nazivom Mediteranske note – Strune koje nas spajaju. Dan muzike koji se širom svijeta već 22 godine slavi prvog dana ljeta, počeće koncertom violinistkinje Baibe Skride i Solista Menjuhinove akademije u Centru za kulturu Tivat.

Skride je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih violinistkinja današnjice. Dobitnica nagrade na Takmičenju Kraljice Elizabete duže od decenije nastupa sa najuspješnijim simfonijskim orkestrima svijeta (Njujorka, Bostona, Čikaga, Berlina, Lajpciga…). Večeras će je pratiti studenti i njihovi pedagozi Menjuhinove Akademije za darovite violiniste, violiste i čeliste. Pod vođstvom violiniste Olega Kaskiva izvešće Violinski koncert u D-molu, koji je Feliks Mendelson napisao sa svega 13 godina.

Na repertoaru je i Serenada za Gudače u C–duru Čajkovskog, kao i Šubertov Rondo za violinu i gudački orkestar u A-duru.

Od 21. do 29. juna svjetski virtuozi prirediće 7 koncerata. Na završnom će nastupiti svjetska muzička atrakcija violinista Roby Lakatoš. Ovo će biti njegov drugi nastup u Crnoj Gori, ali prvi sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, kojim će dirigovati Nada Matošević Orešković, glavna dirigentica Opere u Rijeci .

U duhu svjetskog obilježavanja muzike koje će, za razliku od ostalih gradova svijeta, trajati čak cijelu sedmicu – sve ulaznice za koncerte biće besplatne.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture, Opština Tivat, Porto Montenegro i Luštica bay.

Send this to a friend