Kultura

Ptice u igrama zavođenja

Izložba radova Vladislava Patrića otvorena je preksinoć u ,,Bluz baru“. Postavka je naslovljena „Stvaranje ptice“.

“Ovo je moje prvo predstavljanje u Podgorici. Kako je u Bluz baru izlagao veliki broj poznatih umjetnika, odlučio sam da napravim izložbu upravo u nekom ovako urbanijem, neformalnom prostoru. Ovdje je izloženo 15 radova malih dimenzija. Radim i velike dimenzije koje ovdje nisam mogao da izložim. Rado ću opet izlagati u Podgorici kada budem našao prostor u kojem ću moći da prikažem sve”, kazao je Patrić.

Sloboda

Komentarišući motiv ptice, kojim se bavi u svom stvaralaštvu, Patrić je istakao da je bio impresioniran umjetnošću Dalekog istoka.

“Odatle je sve počelo prije sedam, osam godina. Pored ptica, radio sam i druge motive, ali nekako su mi one postale najbliže kao simbol slobode. Ptice su prikazane u nekim igrama plesa, zavođenja ili možda trenucima lova”, kazao je Patrić.

Radovi na izložbi, ističe Patrić, mogu se tretirati kao crteži sa malim primjesama slike.

“Kada je riječ o tehnici u kojoj su izvedeni radovi, mogu reći da sam na njoj radio neko vrijeme. Morao sam da nađem način da predstavim te crteže baš onako kako želim, da dobiju tu neku providnost, transparentnost. Težio sam da prikažem duh ptice, da radovi imaju svježinu crteža, ali i težinu platna. Napravio sam tehniku koja nije ništa specijalno, ali omogućava mi da postignem ono što želim”, naveo je Patrić.

Umjetnik smatra da ,,Crna Gora jeste zemlja slikara, ali da bi trebalo malo više da se poradi na tome“.

“Dovedeni smo u neku situaciju da više niko mnogo ne haje za kulturu, niti vodi računa o tome ili o bilo kakvom kulturnom uzdizanju, samo je neka trka za novcem, materijalnim stvarima”, kazao je Patrić.

Umjetnički put

Vladislav Patrić rođen je 1986. godine u Nikšiću. Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju upisuje 2005. godine. Posle završene prve godine, sklon traganju za ličnim rukopisom, nastavlja usavršavajući se na grafičkom odsjeku Akademije umjetnosti u Novom Sadu gdje i završava studije. Do sada je imao pet samostalnih izložbi, veliki broj grupnih izložbi i učestvovanja u kolonijama. Njegovi radovi su dio privatnih i galerijskih kolekcija u zemlji i inostranstvu.

Send this to a friend