Kultura

Reditelji i producenti pod istim krovom

Prva zvanična skupština Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore biće održana danas u 17 sati u hotelu „Sentrvil“ u Kapital plazi. Nakon gašenja Udruženja filmskih radnika, crnogorski umjetnici, po svemu sudeći, dobiće novu esnafsku organizaciju koja će u prvi plan staviti ključne pokretače kinematografskog sektora.

Producenti i reditelji, dakle, danas će se upoznati o osnovnim ciljevima udruženja, izabrati predsjednika, diskutovaće o prijemu novih članova, kao i o planu rada za naredni šestomjesečni period. Takođe, biće riječi i o visini članarine, kao i o pokretanju veb sajta Udruženja.

Osnivanje i ciljevi

U dokumentima, u koje je Pobjeda imala uvid, navedeno je da je NVU Udruženje filmskih producenata i reditelja osnovano još početkom 2015. godine. Osnivačkoj skupštini prisustvovali su Željko Sošić, Sehad Čekić, Nikola Vukčević, Nina Redžepagić, Nemanja Bečanović, Jelena Mišeljić i Ivan Đurović. Predsjednik osnivačke skupštine, Ivan Đurović, tom prilikom upoznao je prisutne o ideji i razlozima osnivanja, odnosno ciljevima i djelatnosti ovog udruženja. Zatim su prisutni izglasali statut i izabrali Željka Sošića za predsjednika Upravnog odbora. Svi su se, takođe, saglasili da Ivan Đurović bude osoba ovlašćena za zastupanje organizacije. Nakon toga, kako se navodi u dokumentu, preduzete su sve neophodne radnje potrebne za proces registracije udruženja, koje je upisano u registar poreski obaveznika 29. januara 2015. godine.

“Nakon više od godinu dana rada, došli smo do zaključka da strukovno udruženje koje djeluje kao najprikladnije, najreprezentativnije i najefikasnije, jeste upravo udruživanje sineasta. Njihovo primarno zanimanje direktno je vezano za proizvodnju filma i javno su prepoznati kao filmski autori”, navodi se u cirkularnom pismu koje je Ivan Đurović ovih dana poslao sineastima u Crnoj Gori.

Nakon analiziranja najvećeg dijela filmskih projekata realizovanih posljednjih 14 godina u Crnoj Gori, prema riječima Đurovića, nameće se zaključak da su isključivo reditelji i producenti autori koji su od prvog do zadnjeg dana posvećeni projektu.

Sa druge strane, oni su prvi koji se odreknu ili posljednji koji osjete čak i najskromnije finansijske benefite svakog filmskog projekta. Apsolutni su nosioci projekta, sa kompletnom kreativnom, finansijskom i svakom drugom odgovornošću, napominje Đurović.

Zaštita i promocija

U statutu Udruženja navodi se da će osnovna djelatnost organizacije biti zaštita i promocija stručnih, profesionalnih i socijalnih prava i interesa filmskih reditelja i producenata. Takođe, Udruženje će se, između ostalog, baviti i realizacijom projekata usmjerenih ka unapređenju crnogorske kinematografije.

Kao jedan od ciljeva, u statutu se navodi predlaganje efikasnog modela finansiranja nacionalne kinematografije i saradnja sa svim državnim institucijama s ciljem promocije crnogorskog filma. Predstavnici Udruženja nadaju se, takođe, da će ova organizacija biti „prirodan partner Filmskom centru Crne Gore, u pripremi podzakonskih akata, predlaganju različitih rješenja, davanju preporuka i sl.“

O osnivanju Udruženja producenata i reditelja Pobjeda je pisala prošle nedjelje, u okviru priče o gašenju Udruženja filmskih radnika Crne Gore. Jedan dio Pobjedinih sagovornika bio je za ponovno pokretanje starog udruženja, dok su ostali bili za udruživanje po novim osnovama. I jednima i drugima biće potrebno mnogo volje, rada i umijeća, kako bi, bez podrške države, uspjeli da obezbijede novac za kontinuirane aktivnosti i trajanje.

Ko sve može biti Član

Statut propisuje da član Udruženja može biti fizičko lice koje je državljanin Crne Gore i posjeduje diplomu nekog od fakulteta umjetnosti, ili diplomu ekvivalentne visokoobrazovne institucije iz inostranstva. Potencijalni članovi moraju imati iskustvo producenta ili reditelja na najmanje jednom projektu dugometražnog igranog filma, dva kratka igrana ili dva dugometražna dokumentarna ostvarenja. Takođe, jedan od uslova je i učešće na poziciji koproducenta na najmanje jednom projektu dugometražnog igranog filma. Svi filmovi moraju imati potvrdu prikazivanja na najmanje dva festivala u inostranstvu ili dokaz o kino-distribuciji u zemlji i inostranstvu. Upravni odbor ima pravo da pozove u članstvo producente i reditelje koji ne ispunjavaju navedene uslove, ali su doprinijeli ugledu i razvoju crnogorske kinematografije.

Send this to a friend