Kultura autora Stefana Boškovića

Roman Ministar promovisan u Kotoru

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor/ Gradska biblioteka i čitaonica u srijedu 24. juna u Atrijumu Kulturnog je organizovao promociju romana „Ministar“ autora Stefana Boškovića za koji je autor dobio Evropsku nagrada za književnost za 2020. godinu. Sa autorom je razgovarao Aleksandar Radunović Popaj. Publiku je pozdravila rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor Marija Starčević.

Bošković piše filmski brzo i literarno studiozno, elementi političkog trilera, noira, psihodelije i melanholije čovjeka i društva u tranziciji organski a nepredvidljivo rastu jedno iz drugoga pa se svako malo čitatalac može zapitati ko je ovdje lud: Ministar, društvo ili on sam. Na tako teška pitanja nema lakih odgovora, pa kolikogod ova knjiga bila opčinjavajuća, njezin je efekt secirajući i otrežnjujući: i čovjek i društvo se otkrivaju u svoj svojoj bijedi i raskoši, u neskladu i težnji da se dosegne žuđena normalnost i mir. (Kruno Lokotar)

Autor je objasnio kako je gradio lik Valentina Kovačevića:

“Na početku je prikazan kao proračunat, tipičan, malo ljigav i malo šarmantan lik. Kroz tih devet dana, koliko traje njegov život u romanu, pritisci se samo pojačavaju i sve te stvari koje je on tokom godina pažljivo planirao o svojoj budućnosti, odjednom počinju da se raspadaju kao i njegov privatan život i odnos sa svim ljudima. On jednostavno gubi ministarsko tlo i vraća se tamo gdje zavšava roman – u njegovo prirodno stanje.”

Radunović lik Valentina Kovačevića zapravo vidi kao antiheroja savremene Crne Gore, naglašavajući da je intencija autora ,,bila da prikaže patnju jednog čovjeka za kojeg je potpuno nebitno to što je ministar. Imao je sticaj nesrećnih okolnosti, iz jednog lijepog života u vladajućoj klasi, planova koje je imao za svoj život desio se sunovrat zbog toga što je učestvovao u jednom performansu i ubio umjetnicu koja ga je pozvala da učestvuje. Pokazatelj je da nije bitno ko ste, gdje i na kojoj poziciji, te da vam se život survava u provaliju kao bilo kojem drugom čovjeku’’.

Send this to a friend