Kultura

Svetislav Basara dobitnik 67. NIN-ove nagrade

Dobitnik 67. NIN-ove nagrade je Svetislav Basara za roman “Kontraendorfin”, saopštio je žiri. Prvi put, ovu nagradu pisac je dobio 2006. za roman “Uspon i pad Parkinsovnove bolesti”.

U obrazloženju žirija za odluku da se ovom romanu dodijeli nagrada navodi se da je “‘Kontraendorfin’ Svetislava Basare, sačinjen od „nemogućih“ scena, „nedopustivih“ zaključaka, paradoksalnih trvrdnji, cijele ljestvice nadrealizovanih hiperbola, kojima se pretresaju i protresaju temelji ne samo našeg društva i kulture, istorije i politike nego čitavog savremenog svijeta. Uvodeći simbol kontraendorfina, kao ključnog biološkog obilježja južnoslovenskih naroda, Basara taj svijet postavlja na jezički ringišpil, koji u vrtoglavoj jurnjavi sve i svakoga izvodi iz zone komfora i postavlja pred svevideće ogledalo.”

Ove godine, kao i prošle, žiri NIN-ove nagrade je radio u sastavu: Marija Nenezić, Ivan Milenković, Branko Kukić, Marjan Čakarević i Teofil Pančić (predsednik). Takođe, ova godina će ostati upamćena i po tome što je dostavljen rekordan broj romana koji su konkurisali za ovu nagradu, čak 212.

U najužem krugu bili su i sledeći romani:
Vladan Matijević, SLOBODA GOVORA – Laguna
Darko Cvijetić, ŠTO NA PODU SPAVAŠ – Književna radionica Rašić
Enes Halilović, LjUDI BEZ GROBOVA – Laguna
Savo Stijepović, PREKRASNE RUŠEVINE – Dereta
Bojan Savić Ostojić, NIŠTA NIJE NIČIJE – Kontrast izdavaštvo
Ognjen Spahić, POD OBA SUNCA – Kontrast izdavaštvo

Za nagrađeni roman glasali su Marjan Čakarević, Ivan Milenković i Branko Kukić.  Za roman “Što na podu spavaš” autora Darka Cvijetića u izdanju Književne radionice Rašić glasala je Marija Nenezić, a za roman “Pod oba sunca” autora Ognjena Spahića u izdanju Kontrast izdavaštva glasao je Teofil Pančić.

Pokrovitelji NIN-ove nagrade su Sberbank, kao i jedna domaća i jedna strana kompanija koje žele da ostanu anonimne. Takođe, proglašenje pobednika ove godine prvi put nije bilo uživo pred publikom zbog trenutne epidemiološke situacije, već je održana putem Zoom aplikacije. Uručenje nagrade najavljeno je za 8. februar.

 

Send this to a friend