Kultura

Tematski broj časopisa Komun@ posvećen Nikšiću

Novi 28. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@” odštampan je i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore.

KOMUN@ je ovoga puta na povećanom broju strana, čak 40, tj. 12 više od uobičajenih 28 i u cjelosti je posvećena Nikšiću, a donosi veliki broj interesantnih tekstova iz svih oblasti sa tog područja.

Časopis započinje uvodnikom ” Zavičaj evropskih velikana ” iz pera Veselina Grbovića, prvog čovjeka nikšićke opštine koji ističe “da je Nikšić dugo bio tvrđava na prometnom putu i granici pa mu je zato istorija kao nijednom drugom kraju ostavila brojne datume, ljude i događaje za pamćenje i sjećanje, kao i bogatu kulturnu baštinu”.

U ovom broju Komune tekst Zorana A. Boškovića pod naslovom “Dva slobodarska septembra” posvećen sudbonosnim datumima pod Trebjesom u kojem kaže da “u životu svakog grada istorija piše datume i godine koji veličinom postanu kamen temeljac prošlosti i sadašnjosti i budućnosti”.

Tu su i esej o podizanju spomenika Ljubu Čupiću prof dr Milenka Perovića i priča na istu temu Svetlane Mandić sa naslovom “Osmijeh se vratio gradu” u kojem kaže da je ostalo zapisano da je Ljubo Čupić, crnogorski Če Gevara, na strijeljanju pošao kao na svadbu uspravan, ponosan i gord, a Slobodan Bato Mirjačić piše o izgradnji novog spomenika u Nikšiću “U slavu i čast komitima”.

Komun@ u ovom broju objavljuje ekskluzivnu priču koja se prvi put publikuje o nikšićkom Romeu i Juliji pod naslovom “Čast i ljubav jači od bruke i mržnje” autora mr Saita Šabotića,a Veselin Konjević piše o iseljavanju nikšićkih muslimana koja su započela još 1864. godine.

U ovom broju Komune i priče o Nikšićkim mostovima, Svetlane Mandić, Karađorđevoj ulici Milene Radonjić i Ugostiteljstvu pod Onogoštom pod naslovom “Han od Anderbe” autorke Mire Rovčanin.

Isto tako Zoran M. Zečević piše o tajnama aerodroma Kapino Polje i operaciji “Velveta”pod naslovom “Krila pod velom od somota”.

Radmila Uskoković Ivanović u sjećanju predstavlja vizionara i humanistu Stanislava Ćana Koprivicu u tekstu pod naslovom “Siromašan je samo čovjek bez mašte”, a Slobodan Vuković Vita Nikolića i drumovanje sa njim sa naslovom “Ajmo Bašo na još po jednu”.

Tu je i priča dr Zorana Koprivice o filmskom opusu Živka Nikolića “Čuvar čuda neviđenog”, kao i Mladena Kučeka o arhitekti Slobodanu Vukajloviću pod naslovom “Neimar udarničkog kova “.

Veliša Kadić u ovom broju Komune piše o boemštini i humoru pod Onogoštom u tekstu “Oj kafano majko” a Boro Kontić, Sarajlija iz Nikšića podsjeća na Nikšić iz vremena šezdesetih godina minulog vijeka, dok Bratislav Bato Kokolj u svojim medaljonima između ostalog piše o boravku Tina Ujevića u Nikšiću koji je u tom periodu ispisao stihove zbirke “Auto na korzu” što predstavlja ispričanu i nezaboravljenu epizodu u kulturnoj baštini grada pomeđu Trebjese, Bedema, Bistrice i Mrkošnice…

Mr Amer Ramusović u ovom broju Komune piše o zavidnoj tradiciji pivarstva u Nikšiću podsjećajući da je “zahvaljujući generacijama pivara i Nikšićkom pivu, čiji su kvalitet i ime davno prešli granice Crne Gore, odnedavno grad pod Trebjesom bogatiji i za prvu craft pivaru” u tekstu pod naslovom “Od Vuka do Mammuta”, a Branko A. Koprivica podsjeća na zavidnu tradiciju nikšićkog novinarstva gdje kaže da se navršilo 57 godina od kako su počele izlaziti Nikšićke novine.

U foto reportaži glavni urednik Komune Minja Bojanić vraća nas na zlatna vremena još jednog nekadašnjeg prepoznatljivog privrednog giganta u bivšoj Jugoslaviji-Željezaru “Boris Kidrič” po kojem se prepoznavao Nikšić, a istovremeno predstavlja Boška Roganovića i dio njegove kolekcije fotografija iz Starog Nikšića koje decenijama sakuplja i prezentira na svojoj facebook stranici “Ja volim Nikšić”.

Tu je i priča Mladena Kučeka o najstarijoj benzinskoj stanici, svojevremeno najljepšem građevinskom objektu u Nikšiću.

Na stranicama posvećenim kulturi u gradu pod Onogoštom Komun@ iz pera Slavojke Marojević piše o 13-to ipo decenijskom nikšićkom pozorišnom trajanju u tekstu pod naslovom “Magija u tri vijeka”, a Renata Bulajić, mr Goran Radojičić i Mihailo Perošević podsjećaju na veliki jubilej-120 godina Zahumlja, sigurno najznačajnije kulturno obrazovne institucije sa naslovom “Hram i riznica kulture”.

Tu je i tekst Spasoja Bajovića o pola vijeka postojanja književne zajednice “Vladimir Mijušković “ i “nikšićkoj muzičkoj ikoni”Miladinu Šobiću koji je kako piše mr Željko Rutović “jedan od onih koji je sebe svojim djelom upisao u krug besmrtnika”. Takođe, prof. dr Ratko Božović nad knjigom kazivanja Nikole M. Lipovca “Priče i anegdote iz Crne Gore “ ističe “da bi bilo prirodno da se ta knjiga nađe u svakoj crnogorskoj kući koja drži do svog identiteta i da bi je trebalo dati i djeci da je pročitaju jer ona djeluje kao moderno, a ponekad i kao postmoderno štivo…”

Komun@ piše i o “dobrom duhu Nikšića” i tamošnjim festivalima iz pera Dragane Mrkić, o četiri decenije postojanja slikarske grupe “Generacija devet” o kojoj piše Mina Gezović, dok Željko Milović podsjeća na lik i djelo Nikole Karovića koji je pjesmom proslavio Nikšić i ušao u Ginisovu knjigu jer je 61 državnik uživao u njegovim izvođenjima pjesama, a Titu je čak 103 puta pjevao za njegovu dušu.

Radmila Perović predstavlja Banjsko-Vučedolsku regiju, Banjane i Velimlje i kaže da turisti koji obiđu ovaj kraj sa neobičnom arhitekturom ističu da ih predjeli podsjećaju na one iz italijanske Toskane.

Mr Mirjana Popović predstavlja Filozofski fakultet u Nikšiću i tamošnji studij socilogije, dok Braho Adrović i Zoran B.Bošković pišu o nekadašnjem studentskom životu u gradu pod Trebjesom u kojem kažu da “postoje na svijetu gradovi i ljudi koji vas zadive i osvoje na prvi pogled, ali rijetki su gradovi kao što je Nikšić koji čovjeku ostaje u duši kao nešto najrođenije, što se jednom zavoli i vječno traje..”

Komun@ u posebnom tematskom broju posvećenom Nikšiću svoje stranice djelimično posvećuje zavidnoj sportskoj baštini pa tako doajen crnogorskog sportskog novinarstva Dino Tuzović piše o počecima i razvoju fudbalskog sporta u Nikšiću, Blagoje Đukanović o FK Čelik, a Sreten Miranović o kultnoj i nekadašnjoj najboljoj ekipi malog fudbala u bivšoj Jugoslaviji “Premijer” sa zavidnim trofejima koja je u najboljoj mjeri proslavila Nikšić.

Tu je i tekst Dražena Draškovića o sedam decenija postojanja basketa pod Trebjesom pod naslovom “Koš izmišljen za Nikšićane” u kojem kaže “da bi statističari imali pune ruke posla da u odnosu na broj stanovnika “izbroje” koliko su Nikšićani osvojili medalja i titula, postigli koševa, “udarili” rampi, odigrali utakmica na vrhunskim nivoima”.

U ovom broju Komune i tekst Vildana Ramusovića o ljetošnjim veoma uspješnim promocijama Komune u Lovćencu, Gusinju i Petnjici sa naslovom “Maleni časopis velike vizije” uz podsjećanje da će promocija tog 28. specijalnog tematskog broja Komune posvećenog Nikšiću u oviru obilježavanja 18. septembra, dana Opštine Nikšić biti održana 17. septembra u prostorijama Muzičke škole u gradu pod Onogoštom.

Send this to a friend