Kultura

U Kotoru izvedena predstava Histerija

Histerija

Pod sloganom “VRIJEME JE ZA POZORIŠTE” pred kotorsku pozorišnu publiku nastupiće neka od najpopularnijih glumačkih imena u regionu i predstaviti neke od uspješnijih i gledanijih komada
produkcijske kuće „Beo art“.

Prva od četiri predstave je ”Histerija” koja je odigrana sinoć na Velikoj sceni kotorskog Kulturnog centra.

Po tekstu Terija Džonsona, predstavu je režirao Ivan Vuković, a glume: Mladen Andrejević, Goran Jevtić, Suzana Lukić, Aleksandar Đinđić .

Ovaj psihoanalitički vodvilj govori o tome šta se dogodilo kada su se 1937. godine u Londonu sreli otac psihoanalize Sigmund Frojd i princ nadrealizma Salvador Dali. Urnebesno mračna i jezovito smešna, drama „Histerija” osvojila je, kao komedija godine, britansku nagradu “Lorens Olivije”, najznačajnije priznanje za dramu na engleskom jeziku.

Susret Frojda i Dalija; susret dva posljednja genija.

Glumac Goran Jevtić ističe da je radnja predstave smještena u posljednju Frojdovu noć, te dodaje da se famozni susret Frojda i Dalija, o kome i govori predstava, zaista desio, i kaže;

“Kada je Dali izašao iz te famozne Frojdove kuće, bio je veoma škrt na izjavama, samo je rekao“ Desio se susret dva posljednja genija “, rekao je Jevtić agenciji Mediabiro.

On navodi da je jako vezan za Kotor, i da mu je mentalitet kotorana jako blizak, te da dojam publike može više osjetiti po načinu na koji oni ćute dok gledaju predstavu, nego dok se smiju.

“Publika se većinom smije na iste stvari, dok ćute, svako na svoj način ima vremena da negdje kopa po sebi, i istražuje”, kazao je on.

Sigmunda Frojda u predstavi igra Mladen Andrejević, koji za istu kaže da je nastala 2010. kao diplomski projekat reditelja Ivana Vukovića.

“Ovo je 102. izvedba, i mogu reći da je ovo jedna predstava koja ima sve u sebi;i tugu i smijeh, tragično i komično, kao i zivot u ostalom, i to je za mene posebna draž ove predstave”, kazao je on.

Obogaćena kulturna ponuda grada Kotora. Pored brojnih pozorišnih predstava, od aprila mjeseca Kotorani imaju prvi 3d bioskop.

Diektor JU Kulturni centar Kotor Vladimir Bujišić isitiče da je ova ustanova u proteklom periodu imala bogat repertoar, i mnoštvo aktivnosti. Kaže da su se potrudili, da nakon ljetnje sezone obogate kulturnu
ponudu Kotora, te da dodaje da to u ovom perodu nije bilo lako.

“Nije bilo lako obezbijediti programe u ovo doba pandemije kada su i pozorišta desetkovana, a njihovi anasambli teško mogu nastupati, zbog oboljevanja određenog broja glumaca”, kazao je on.

Direktor ističe Dječiju nedjelju koja se desila u oktobru, sa mnoštvom filmova i predstava za djecu, kao i predavanja.

“Napomenuo bih da smo imali jako interesantan pozorišni program (Kruševac Geto). Ove godine smo otvorili 3d bioskop, prvi u Kotoru, tako da od aprila mjeseca imamo po dvije projekcije savremenih filmskih ostvaranja”, rekao je direktor Bujišić.

On napominje da je publika u toku novembra mjeseca, kada se i obilježava Dan Opštine Kotor, imala priliku da pogleda tri predstave, i koncert Novosadskog kamernog orkestra.

“Izdvojio bih predstavu “Idealna polovina“ , za koju su sve karte bile raspodate, u kojoj igraju Milan Kalinić i naš sugrađanin Vučić Perović. Ova divna komedija je vratila osmijeh na lice naših sugrađana,
a publika je glumce ispratila velikim ovacijama “, kazao je direktor Kulturnog centra Kotor.

U decembru bogat kulturni program.

Bujišić navodi da su i za decembar mjesec pripremili bogat program.

“Imamo gostovanje ansambla “Kolo“ iz Beograda, u okviru manifestacije “Od Božića do Božića“ u KC će biti održan koncert Gradske muzike i Gradskog hora, zatim još jedna predstavu koja je zakazana za 18.
decembar, a 28. decembar za naše najmlađe sugrađane smo pripremili jednu novogodišnju predstavu“, kazao je Bujišić.

On dodaje da ova ustanova ulaže sve napore da, i pored pandemije, sugrađane uz poštovanje svih epidemioloških mjera, vrati u pozorište, te da istu dožive kao svoju.

Send this to a friend