Kultura

Ulaganja u umjetnost i razvoj nijesu trošak

Peto izdanje FLUID dizajn foruma otvoreno je sinoć u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore. Na otvaranju su govorili rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić, ministar kulture prof, mr Janko Ljumović i koordinatorka FLUID-aprof. mr Ana Matić.

Važno okupljanje

Radmila Vojvodić se osvrnula na činjenicu da nedjelja Univerziteta Crne Gore počinje upravo FLUID dizajn forumom.

“Smatram da je obrazovanje umjetnika samo po sebi, kroz radionice, umjetničko-istraživački pristup i bezrezervni pristup pedagoga individui, nešto što je blisko suštini ideala studiranja”, istakla je Vojvodić.

Prema riječima rektorke, umjetnost i kultura, nažalost, mnogo koštaju u civilizaciji obilježenoj globalnom dominacijom kapitala u kojoj živimo.

“Ali, upravo zato treba glasno reći da i vi koji ste večeras ovdje predstavljate ozbiljnu investiciju u budućnost kulturnog razvoja ove zemlje i šireg evropskog i svjetskog prostora”, kazala je Vojvodić.

Proširena ideja

Janko Ljumović je istakao da je nakon prvog FLUID dizajn foruma, koji je isključivo bio baziran na umjetnicima, studentima i profesionalcima iz Crne Gore, ideja same manifestacije proširena tako da otvara vrata kreativnim stvaraocima prisutnim na regionalnoj i svjetskoj umjetničkoj sceni.

“Danas svjedočimo koliko ova tema okuplja ljude sa različitih meridijana. Upravo to prožimanje različite osvojene prakse vizuelne kulture i uopšte njene vidljivosti u današnjim savremenim društvima, čini da svi zajedno promišljamo i da smo večeras tu da bismo svjedočili koliko se vaš rad, misao, angažman, produkcija svega onoga što radite u polju vizuelne kulture, kroz različite oblike dizajna, tiče svih nas. Jer, to je kultura življenja, čitanja, bitisanja u savremenom svijetu. I danas je projekat FLUID u crnogorskom kontekstu izuzetno inovativan i treba ga konstantno osnaživati sa različitih adresa”, smatra Ljumović.

Brojna dešavanja

Ana Matić je poželjela dobrodošlicu svim učesnicima foruma.

“Zadovoljstvo mi je što vas vidim u velikom broju, jer je jedan od osnovnih ciljeva FLUID-a ovim petim izdanjem ispunjen, a to je da je on posvećen studentima i da je ove godine najveći broj studenata u radionicama, ali i fakulteta sa kojih oni dolaze”, kazala je Matić.

Prvi dan FLUID-a obilježili su izložba u Univerzitetskom parku „Konteksti ilustracije ljubav” (radovi jedanaest mladih ilustratora iz Crne Gore u selekciji Suzane Pajović), prezentacija kreativne direktorke Miksera Maje Lalić, te predstavljanje radova mladih hrvatskih dizajnera Olega Šurana i Hrvoja Zivčića.

FLUID dizajn forum održava se do 27. aprila u Podgorici i 26. aprila na Cetinju.

Send this to a friend