Kultura

Važni su eksperiment i rizik

U okviru programa FLUID dizajn foruma, u Ministarstvu kulture juče je predavanje održala proslavljena japanska ilustratorka Juko Šimicu.

Umjetnica je govorila o svom umjetničkom putu i Njujorku kao sredini koja je i pored svih izazova sa kojima se susreću umjetnici, otvorena za nove ideje i afrimaciju rada mladih autora. O svom radu na polju ilustracije govorila je sa aspekta stvaralačkog procesa i postupka crtanja i obrade ilustracija, te koliko je u tom postupku važan eksperiment i rizik. Predstavljajući svoje ilustracije kroz konkretne primjere, bilo je riječi i o uticaju saradnje sa poznatim njujorškim dizajnerom Mirkom Ilićem, o angažmanu za značajne njujorške časopise i kompanije, zakonitostima američkog tržišta kreativnosti. Studente dizajna i učenike srednje likovne škole uputila je da u radu koriste i metod učenja na greškama koje se javljaju u procesu kreiranja, i da u radu sa klijentima nastoje da usklade očekivanja i sopstvene estetske nazore.

Kao poseban segment programa, ispred Ministarstva kulture postavljena je međunarodna izložba plakata pod nazivom „Tolerancija” čiji je autor grafički dizajner iz Njujorka, Mirko Ilić. Izložbu čine radovi 24 autora: Milton Glejzer (SAD), Felipe Taborda (Brazil), Sju Kou (Velika Britanija), Saki Mafundikva (Zimbabve), Đianping He (Kina), Novi kolektivizam (Slovenija), Dejvid Tartakover (Izrael), Fons Hikman (Njemačka), Čaz Mavijan Dejvis (Zimbabve), Ištvan Oroz (Mađarska), Mišel Buve (Francuska), Juko Šimicu (Japan), Pola Šer (SAD), Sarp Sozdinler (Turska), Hamza Abdelal (Jordan), Anet Lenc (Francuska), Tarek Atrisi (Liban), Alehandro Magalanes (Meksiko), Manuel Estrada (Španija), Reza Abedini (Iran), Peter Bankov (Rusija), Ksiao Jong (Kina) i Srđa Dragović (Crna Gora).

“Suština je da ljudi prihvate toleranciju. Ona je jedini protivotrov takmičarskom nagonu koji karakteriše našu vrstu. U ovom istorijskom trenutku, postoji suzdržanost pri upotrebi ove riječi. Mi u stvari želimo da tolerancija znači prihvatanje i velikodušnost”, zapisao je povodom ove izložbe legendarni američki grafički dizajner Milton Glejzer.

Izložba će biti otvorena do 16. maja, a organizuje se u susret Svjetskom danu dizajna koji se obilježava 27. aprila širom svijeta, sa vizijom da podstiče inovativna dizajnerska rješenja kao sredstva kojima se slave različitosti, prevazilaze granice i poboljšava kvalitet života.

Send this to a friend