Kultura

Žena – tajna

Kreativna moć fantastike u slikarstvu Željka Đurovića nadmoćno je „izronila” na postavci koja će do 13. decembra biti otvorena u Galeriji ULUS-a u beogradskoj Knez Mihajlovoj. Jednostavan naziv „Slike”, postavci daje još jedan impuls misterije koju posjetioci i ljubitelji djela ovog vrsnog slikara i univerzitetskog profesora prepoznaju u svijetu koji izvire iz njegovog platna.

“Na ovoj izložbi čuo sam komentare publike, koja je vezu mojih djela našla i sa crkvenim, ikonopisanjem. Posebnu pažnju im privlači slika „Uznošenje”, inače iz privatne kolekcie, za koju i sam kolekcionar kaže: „Željko svako ko uđe kaže da je s njom moj dom nešto drugo.” kaže Đurović, piše Dan.

Pred velikim platnom smo, kojim u upečatljivom maniru slikarevog nadahnuća dominira žena. A čuveni sociolog prof. dr Ratko Božović u pratećem katalogu je zapisao:

“Našem slikaru bila je bliska tajnovitost ženskog Erosa i saznanje da je ljepota žene u njenoj tajni, u ženi tajni slikovito upućuje Božović u katalogu. U tumačenju bogatog Đurovićevog slikarskog opusa, dodaje Božović, zapaža se izvornost njegove umjetničke inspiracije, specifičnost kreativnog procesa i nadasve neponovljivost fantastičnih i oniričkih likovnih svjetova.

Na platnima Željka Đurovića vidimo kako se nepresušni mitski izvori mogu transformisati u umjetničku subjektivnost, kako onostranost mitske fantazije može postagi samosvojna umjetnosti. U tom preuzimanju mitske slike odlučujuća je umjetnikova kreativnost i njegova imaginacija. U kreiranju od mita do umjetnosti pokazuje se da je neophodno da se umjetnik oslobodi dogmatskih konstanti mitske svijesti”, zapaža Božović.

Đurović, naš slikar fantastike, rođen je 12. decembra 1956. godine u Danilovgradu. Osnovne i postdiplomske studije završio je na FPU, u Beogradu. Član je ULUS-a i Ex-libris društva iz Beograda, kao i međunarodne grupe „Libellule” (Vilin konjic) iz Francuske.

“Osnivač „Libellule”, međunarodne grupe „fantastičara”, čiji sam i ja član je poznati francuski slikar Lukas Kandl. Prošle godine smo slavili deset godina postojanja i za tih deset godina naša djela je vidjelo više od pola miliona ljudi, što je zvanični podatak, pošto smo izlagali u muzejima, renomiranim galerijama i zvaničnim , institucijama kulture gdje se vodi evidencija o broju posjetilaca. Imamo pet do šest izložbi godišnje, dakle do sada ih je bilo oko pedeset. Nas je između petnaest i dvadeset, i ja sam jedan od stalnih članova. Svako od nas se pojavljuje sa jednim svojim djelom, a ideja je da ta djela budu rađena u istom formatu, dakle, da budu istih dimenzija. Publici je sve zanimljivo, i Francuzi uvijek te naše izložbe isprate i medijski. Jednom godišnje, uvijek u novembru, izlažemo u Grand Paleu, u salonu Komparason”, objašnjava Đurović, slikar koji iza sebe ima dvanaest nagrada.

Đurović je zastupljen u 27 publikacija iz oblasti likovne umjetnosti, kao i na više od 200 internet adresa. Njegovi radovi nalaze se u Narodnom muzeju Beograd, Internacionalnom muzeju za fantastičnu umjetnost, zamku Grayers (Švajcarska), Narodnom muzeju Kragujevac, kao i u mnogim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Đurović je vanredni profesor FILUM-a u Kragujevcu, gdje predaje predmet Crtanje i slikanje.

Send this to a friend