Kultura

Živjeti našu baštinu

Izašao je iz štampe novi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine „Komuna“. Otvara ga uvodnik „Živjeti našu baštinu“, djelo ministra kulture Janka Ljumovića. On se osvrnuo na položaj i zaštitu kulturne baštine u Crnoj Gori, uz ocjenu da „oblast zaštite kulturne baštine, odnosno identifikacija njome, danas predstavlja jedno od ključnih pitanja crnogorske kulture“.

U ovom broju Dejan Vuković, u redovnoj rubrici „Iz naše diplomatije”, piše o poznatom engleskom slikaru Kentonu Vudvilu koji se divio crnogorskom narodu i objavio fotografije i motive iz Crne Gore u „Illustrated London News”. Novak Rutović podsjeća na to da su „čast, obraz, moral, čojstvo i poštenje bili osnovna odrednica života Crnogoraca koji se nijesu toliko plašili sudnjeg dana koliko njegovog eha kojim će sredina okarakterisati njegovo bivstvovanje jer, kako piše u svom eseju, „svaka važna životna etapa pojedinca imala je potrebu da se naglasi i da se izrazi kroz svoj odjek”.

Žarko Mandić u ovom broju Komune ima slovo o islamu, gdje podsjeća da je Njegoševa oda Stambolu jedan od najvećih pjesničkih uzleta ka težnji da se različitosti poštuju, ili kako se to danas prozaično naziva suživot, dok Mustafa Čanka piše o trgovini robljem u osmanskom Ulcinju gdje ističe da „mnogi gradovi u marketinškom smislu stvaraju svoje kulturne i turističke politike tako što kreiraju mit o sebi, a to Ulcinju zaista nije potrebno”.

Zoja Bojanić-Lalović u svom autorskom tekstu o jubileju i postojanju 110 godina podgoričke gimnazije, pod naslovom „Svjetionik i hram nauke”, podsjeća na tradiciju ove obrazovne ustanove koja je pokazala da, „bez obzira na vrijeme i okolnosti, traje i da iz njenih klupa izlaze oni koji će obilježiti, kako život grada tako i države, čime obilježavaju jedno vrijeme”, a Maja Grgurović u sjećanju na pola decenije od smrti Dragana Radulovića piše o njegovom književnom i televizijskom radu.

I ovaj broj Komune u ime uredništva potpisuju Amer Ramusović, Minja Bojanić i Voislav Bulatović.

Send this to a friend