Djeca

Ako dijete neće da jede pretvorite obrok u zabavu

Rezultati jedne ankete pokazali su da se majke više nerviraju kad dijete neće da jede, nego kad ima visoku temperaturu. Ukoliko ste i vi mama koja muku muči da natjera dijete da pojede obrok, možda vam pomogne neki od ovih pet savjeta.

1. Neka hrana izgleda zanimljivo

Poznato je da djeca vole sve što je šareno, veselo, interesantno. Zato, ako imate problem da dijete zainteresujete za hranu, napravite malu predstavu za stolom. Brokoli neka bude drvo, kolutići šargarepe sunce koje se smije (usta nacrtajte kečapom), a od pire krompira načinite brdo. Važno je da od obroka napravite zabavu jer mališan tada neće obraćati pažnju na povrće koje jede, već na priču koju mu pričate.

2. Sjedite zajedno za sto

Nemojte hraniti dijete na brzinu, već odvojite dovoljno vremena za to. U suprotnom, mališan će osjetiti vašu nervozu i žurbu i, logično, neće htjeti da jede. Pravite mu društvo za stolom; postavite tanjir i sebi, obavezno pojedite neki zalogaj.

3. Uključite dijete u pripremu obroka

Zamolite dijete da vam pomogne da napravite ručak; dozvolite mu da dodaje neke sastojke, miješa ih, mijesi testo… Dok to radite, pričajte mu koliko je povrće zdravo i koliko će porasti ako bude redovno jeo određene namirnice (voće, povrće…)

4. Vodite dijete u kupovinu

Istraživanja pokazuju da djeca radije jedu ono što su “sama kupila” u prodavnici ili na pijaci. Zato, ako želite da vaš mališan konačno počne da jede spanać ili boraniju, pustite ga da samo stavi u korpu namirnice koje ste izabrali i da “samo plati” prodavcu.

5. Društvo za stolom je poželjno

Ako i pored svih preduzetih mjera dijete i dalje odbija da jede povrće, postavite sto i za njegovog omiljenog medu/lutku, pa ih zajedno nahranite.

Send this to a friend