Djeca

Da li su bebi potrebni dodatni vitamini?

Na osnovu preporuke nutricioniste Bridžit Svini, izdvajamo nekoliko nutrijenata važnih za pravilan razvoj vaše bebe.

U većni slučajeva, majčino mlijeko ili adaptirana formula obezbjeđuju sve što je bebi potrebno od četvrtog do šestog mjeseca. Izuzetak je vitamin D, koji se preporučuje kao suplement bebama na prirodnoj ishrani i onim koje piju manje od 900 grama adaptirane formule dnevno.

Nakon šest mjeseci, kako se ishrana vaše bebe mijenja od potpuno tečne do one koja sadrži više čvrstih namirnica, vaš doktor može, a i ne mora preporučiti dodatne vitamine kao suplemetne.

Bebama koje se hrane raznovrsno neće biti potrebna suplementacija, ali ima izuzetaka. Na primjer, suplementi mogu biti potrebni ukoliko se beba rodi prije vremena, sa smanjenom tjelesnom težinom ili gestacijskom zrelošću, ako sve vrijeme pije manju količinu mlijeka nego druge bebe njenog uzrasta, ili ukoliko ima hronične zdravstvene probleme koji utiču na njenu sposobnost da jede. Razgovarajte sa svojim ljekarom ukoliko imate konkretne brige.

Vaše zdravstveno stanje može imati veze, takođe. Na primjer, žene koje imaju gastrični bajpas ili koriste svakodnevno određenu terapiju, apsorbuju neke nutrijente. Ovo može smanjiti količinu nutrijenata u mlijeku kojim se hrani beba.

Ukoliko ste pobornik veganske ishrane, morate to reći svom ljekaru. Vitamini B12, gvozđe, cink, kalcijum i omega-3 masne kisjeline su nutrijenti koje će i mama i beba morati dodatno da unose.

U suštini, i kada vaša ishrana nije savršena (čija jeste uopšte?), vaše mlijeko će sadržati sve nutrijente koji su potrebni bebi. To znači da vaša skladišta nutrijenata mogu patiti ukoliko vam dijeta nije savršena, pa uzmite u obzir korišćenje multivitamina u periodu dojenja.

Kada počnete da u bebinu ishranu uvodite i čvrstu hranu, ona može dobiti mnogo više vitamina i minerala nego što mislite, naročito ukoliko jede obogaćenu hranu, koja je prepuna vitamina a, cinka i folata. Uvijek provjeravajte sastav kupovne hrane. Studija Američke Dijetetske Asocijacije pokazala je da dok su suplementi pomagali djeci koja su ih unosila manje pute ishrane, drugoj su jednostavno bili višak.

Izdvajamo nekoliko suplemenata koje vam ljekar može preporučiti:

Gvožđe

I majčino mlijeko i adaptirana formula sadrže gvožđe, ali u vrijeme kada beba počne da koristi čvrstu hranu, potrebe za gvožđem se povećavaju (od 0,27 mg dnevno tokom prvih 6 mjeseci, do 11 mg dnevno od 7. do 12. mjeseca). U tom trenutku, jako je važno da vaša beba ima dobar izvor gvožđa putem hrane. Dobri izvori uključuju ispasirano meso, žitarice bogate gvožđem, ispasirano povrće poput sočiva i pasulja.

Pedijatar vam može preporučiti korišćenje suplemenata gvožda ukoliko beba ne jede hranu bogatu gvožđem. Prijevremeno rođene bebe imaju manje zalihe gvožđa po rođenju, te obično moraju da ga unose dodatno.

Vitamin D

Vrlo male količine vitamina D se unose putem majčinog mlijeka. Iz tog razloga Američka Akademija Pedijatara (AAP) danas predlaže da bebi dajete 0,01 mg vitamina D, i to već prvih dana bebinog života. Bebe koje konzumiraju manje od 900 g formule dnevno takođe treba da piju 0,01 mg dodatno.

Naše tijelo proizvodi vitamin D nakon izlaganja kože suncu. Ipak, vaša beba neće biti izlagana suncu u prvih 6 mjeseci, tako da od sunca ne dobija dovoljno vitamina D, čak i ako živite na veoma osunčanom mjestu.

Koža jako malih beba je vrlo tanka i osjetljiva, i svako izlaganje suncu može biti rizik za pojavu raka kože i stvaranje bora kasnije u životu – čak i ako koža ne gori. Krema sa zaštitnim faktorom može čuvati bebu na suncu, ali to onda sprečava sunčeve zrake da dođu do tijela i da se stvara vitamin D.

Vitamin B12

Ovaj vitamin je vrlo važan za pravilan razvoj nervnog sistema i za prevenciju anemije. Ovaj vitamin se prirodno nalazi u ribi, mesu, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima. Ukoliko dojite bebu, a ne jedete mnogo (ili uopšte) namirnice životinjskog porijekla, važno je da imate dodatni izvor vitamina B12 – bez obzira da li je to iz suplemenata ili spomenute hrane, kako bi ishrana vaše bebe imala dovoljne zalihe ovog vitamina.

DHA, važna omega-3 masna kisjelina

Ona je važna za razvoj djetetovog mozga i očiju, a unosi se putem mlijeka, ali i vaše ishrane. (Formula je obezbijeđena dovoljnim količinama DHA)

DHA suplementi se obično ne preporučuju bebama, ali mame koje doje, a ne konzumiraju DHA putem ishrane (vegetarijanci i vegani), i njihova djeca, imaju manje nivoe DHA u krvi od onih koji jedu meso.

Send this to a friend