Djeca postoje simptomi koji se mogu javiti kod budućih očeva

I tate imaju simptome trudnoće: Šta je to Kuvada sindrom?

Da, možete se na prvi pogled začuditi, ali i tate osjećaju promjene kada zatrudnite.

Prema podacima Mejo klinije, Kuvada sindrom se javlja i kod potpuno zdravih muškaraca koji očekuju bebu. Ovi simptomi ne tretiraju se kao mentalni problemi, a naučnici ističu kako mogu biti zaista česti.

Ovaj sindrom obuhvata širok spektar simtpoma – i psihičkih i fizičkih.

Fizičke manifestacije su najčešće mučnina, gorušica, bol u stomaku, problemi sa disanjem, grčevi u nogama, bolovi u leđima, urinarne infekcije, pa čak i glavobolja.

Psihički simptomi mogu biti smanjenje libida, nemir, ali i anksioznost i depresija.

Stručnjaci za mentalno zdravlje uzeli su u obzir hipotezu da se ovo može javiti uslijed ljubomore i nemogućnosti da nose dijete, ali možda i krivice što su napravili takvu promjenu svom partneru. Jedna psihološka teorija ističe i problem marginalizacije muškarca tokom ženine trudnoće.

Postoji mnogo teorija, a nijedna nije medicinski jasno dokazana.

Smatra se nekada i to da bolja priprema muškarca za očinstvo, poput učestvovanja na prenatalnim časovima, prije dovodi do pojave ovog sindroma.

I pored mnogo istraživanja, čini se da ovaj sindrom ima veze i sa nivoom hormona, najprije testosterona.

Mnogi ovo stanje, naročito kod muškaraca koji će postati tate po prvi put, povezuju sa interpersonalnim borbama, koje mogu biti nevjerovatno stresne uslijed pomiješanih osjećanja.

“Definitivno je u pitanju veliki broj faktora”, ističe dr Dzojs Gotesfild.

“Ljudi imaju drugačije živote, ali i stresore. Neki mogu biti skloniji hormonskim promjenama tokom trudnoće partnera.”

Promjene koje se dešavaju ali i koje očekuju oba partnera mogu biti zaista stresne, pa nije čudno da dovedu do fizičkih i psihičkih promjena.

Doktori ističu da je vrlo važno da oba partnera budu svjesni postojanja ovog simptoma. Bitno je imati dobru i otvorenu međusobnu komunikaciju, ali i obratiti se ljekaru ukoliko je to zaista potrebno.

Send this to a friend