Djeca

Kako da djecu naučite vrijednosti novca

U svijetu kreditnih kartica, onlajn bankarstva, poreznih kodova, investicija i planova za odlazak u penziju, praćenje finansija može biti teško za odrasle, a još više za djecu.

Dakle, za roditelje koji žele da podučavaju djecu ekonomskim načelima i pripremaju ih za finansijsku budućnost, evo nekih savjeta odakle da počnu.

Postarajte se da novac nije nevidljiv za vašu djecu

Za porodice je važno da otvoreno pričaju o finansijama kada god je to moguće. Roditelji treba da podstaknu pitanja svoje djece i da ih na taj način pripreme za donošenje finansijskih odluka i raspolaganje budžetom u budućnosti. To znači da bi nakon podizanja novca sa vaše debitne ili kreditne kartice trebalo da odvojite minut ili dva kako biste djetetu objasnili da ta mala stvar u vašem novčaniku nije izvor neograničenog novca, već da tu postoje limiti.

Dozvolite da djeca imaju nešto svog novca kojim će raspolagati

Jedan od načina da podučite djecu raspolaganjem i vrijednosti novca je da im jednostavno dopustite da ga imaju.

Ako vam se ne dopada ideja da vaša još mala djeca imaju svoj pravi novac, budite kreativni. Napravite sami novčanice koje će djeca moći da zarade ukoliko obavljaju neke kućne poslove. Tako će steći izvjestan osjećaj o vrijednosti novca i shvatiti da se on ne dobija tako lako.

Ne zaboravite da objasnite da novac može biti moćno sredstvo za pomoć drugima

Kada djeci govorite o novcu, ne želite da izostavite činjenicu da su neki ljudi privilegovaniji od drugih i da istaknete da postoje dobrotvorne organizacije za pomoć onima koji nemaju dovoljno novca i sredstava za normalan život.

Send this to a friend