Djeca

Kako prepoznati talente kod djeteta

Svaki roditelj misli da je njegovo dijete posebno i darovito. Neki se hvale kako je njihov mališan rano prohodao, drugi kako je njihovo dijete rano progovorilo, rano naučilo da čita ili kako kćerka predivno pjeva.

Dijete može biti talentovano u jednoj ili više oblasti. Jedna od zabluda je da talentovano dijete mora biti uspješno u svemu. Tako, ako pokazuje sklonost za matematiku, ne mora biti stručnjak za jezike.

Nadarena djeca su i dalje djeca i ne moraju biti savršena. Nadarenost ne podrazumijeva uvijek i odgovornost, urednost, uglađeno ponašanje i slično.

Uzrok i posljedica

U predškolskom uzrastu se za samo vrlo mali broj djece može govoriti o talentiranosti u punom smislu te riječi. Primjerenije je govoriti o potencijalnoj talentnovanosti. Takvi mališani su u mnogim aktivnostima bolji od svojih vršnjaka, neke sposobnosti se kod njih pojavljuju ranije nego u ostalim uzrastima, pa su radoznalija, bolje povezuju stvari i pojmove, pokretljivija su i slično.

Pokazatelji su ako dijete ranije prohoda i progovori ili pokazuje rano zanimanje za slova, pojam broja i vremena, brzo uči pjesmice i recitacije, znatiželjno je, može strpljivo da sasluša dugu priču, ima izražen smisao za humor, razumije uzrok i posljedicu, odgovara na pitanja i izvršava složene zadatke prije druge djece istog uzrasta.

Predispozicije i podsticaji

Za darovitost su potrebne i biološke predispozicije, ali da bi se naslijeđeni potencijali razvili, vrlo je bitan i uticaj okoline. Roditelji trebaju da omoguće djetetu da razvije pozitivnu sliku o sebi i pruže mu priliku da se samostalno koristi svojim sposobnostima, vještinama i znanjima.

Talentovana djeca su znatiželjna i tu ih ne treba sputavati. Roditelj treba i sam modelisati ponašanje koje želi da razvije kod djeteta, pa je korisno da vas ono vidi kako čitate knjige i bavite se drugim zanimljivim i kreativnim aktivnostima.

Svakako im treba pružititi i okolinu bogatu interesantnim sadržajima u kojoj će moći izraziti svoje potencijale. Roditelji nikako ne bi trebali da forsiraju dijete, odnosno da pokazuju prevelika očekivanja od njega. To može samo negativno uticati na njegovu motivaciju.

Tagovi

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend