Djeca Biti majka nije lako

Mame, prestanite sebe da krivite

Biti majka znači žonglirati sa kućnim poslovima, djecom, karijerom…

KARIJERA

Prema Pew Research Center, centru za istraživanja, u 40 posto domaćinstava je majka jedan od ili primarni izvor prihoda u SAD-u. Radi se finansijskoj sigurnosti, a anketa Harvarda pokazala je da djeca s majkama koje rade imaju veće šanse da sami nađu posao i imaju stabilne plate.

DOJENJE

Skoro 80 posto novih mama počne da doji, ali do prve godine bebinog života ta brojka pada na 27 posto, tvrdi američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti. Neke žene ne mogu dojiti, ne žele da doje ili se moraju vratiti na posao. Ne samo da se žene osjećaju krivima jer ne mogu da doje ili doje prekratko, postoje i slučajevi kad ih se osuđuje jer predugo doje.

VIKANJE

Nerealno je očekivanje da će mame uvijek biti mirne. Ako svejedno vičete često, postoji šansa da imate neki drugi problem koji na taj način izražavate. Stanite, opustite se i shvatite da ste samo čovjek i da možete ponekad griješiti.

SMART TELEFONI KAO BEBISITERI

Osjećate krivicu jer ste odlučili da vježbate 30 minuta dok djeca gledaju crtani? Nemojte se tako osjećati. Naravno, previše vremena pred ekranom nije poželjno, ali neće naštetiti razvoju djeteta ako balansirate i dopustite djeci da se zabavljaju. I vama je potreban odmor.

VRIJEME ZA SEBE

Mame misle da život mora da se vrti oko djece, ali ako želite da budete dobra mama, dopustite sebi vrijeme za sebe. Ne samo da je važno brinuti o svom mentalnom zdravlju, već je ključ u tome da budete i dobar uzor. Niste sebični ako uzmete vrijeme za sebe. Štaviše, odgovorni ste, jer znate da je to najbolje za vas i vašu djecu.

Send this to a friend