Djeca

Savjeti za njegu bebe

Nikada dovoljno savjeta kada je o njezi beba riječ. Ni ovih deset ne preskočite pa i ukoliko ste ih več čuli, obnovite gradivo.

Jesu li dodaci za kupanje potrebni bebama?

Najpre najvažnije: najbolje sredstvo za njegu bebe je topla voda. Zdrava bebina koža ne treba nikakve dodatke za kupanje jer sapuni i pjene za kupanje dodatno isušuju kožu. Ako djeca već imaju suvu kožu, moguće je vodi za kupanje dodati dvije do tri kapi ulja pšeničnih klica. Jednako su dobra i posebna ulja za kupanje. VAŽNO: pazite na sastav. Mnogi proizvodi sadrže formaldehid, sumnjive aromatične stvari, agresivne tenzide i emulgatore.

Je li površno pranje dovoljno?
Da, jer bebe nisu prljave. Dovoljno je da svoje dijete nježno istrljate frotirskom krpicom za pranje tijela bez sapuna. Ako dijete ima suvu kožu, možete ga nakon kupanja namazati nekom neparfimisanom kremom za bebe.

Kako njegovati nadraženu bebinu guzu?
Najbolje bi bilo uopšte ne dopustiti da se razvije pelenski osip, odnosno dermatitis izazvan pelenama. Često previjanje i temeljno čišćenje vodom pogoduju nadraženoj guzi. Najbolje je guzu ispirati pod mlazom vode. Ako ste na putu, praktične su vlažne maramice. Ako beba ima nadraženu guzu, trebalo bi je češće puštati bez pelena, a nadražena mjesta njegovati nevenovom kremom. Pazite da se na rubu guze ne stvore mali crvenkasti čvorići. U tom slučaju može biti riječ o gljivičnoj infekciji kojoj jako pogoduje topla i vlažna okolina pelene.

Koliko dugo se beba smije kupati?
Budući da je bebina koža debljine jedne petine kože odrasle osobe, ona je jako osjetljiva. Stoga se vrijeme kupanja od deset do dvanaest minuta u prvoj godini života ne smije prekoračiti. Pritom voda ne smije biti toplija od 36 stepeni, a nije nužno kupati bebu češće od jednom do dva pta sedmično. Jer, to je vrijeme kada pupak treba zacijeliti. Prilikom kupanja beba bi mogla zaraditi infekciju. Mala djeca, starija od godinu dana, mogu u vodi ostati duže, a smiju čak i u klorirane bazene. No, ako djetetu zbog hlora u vodi izbije iritacija ili ako ima posebno osjetljivu kožu – kao što je to slučaj sa neurodermitisom – sačekajte s bazenom dok dijete malo ne poraste.

Što se može uraditi protiv jakog perutanja/temenjače?
Debeli, ljepljivi sloj peruti koji se kod mnogih beba stvori na koži glave mnogim majkama nije lijep. Ipak, razloga za brigu nema: perut ili temenjača kako se zove kod beba je bezazlena i pojavljivaće se sve dok žlijezde lojnice pravilno rade. Ako ne želite pričekati, možete na zahvaćenu površinu kože nanijeti ulja za bebe ili maslinovo ulje, pričekati da deluje jedan sat, a zatim češljem oprezno odstraniti slojeve. Nakon toga glavicu isperite mlakom vodom.

Zašto moja beba ima bubuljice?
Za to su krivi hormoni, i to majčini. Majčini hormoni tokom trudnoće prelaze na bebu i sada se polako razgrađuju. Dok se to u potpunosti ne dogodi, stalno mogu izlaziti nove biubuljice. Protiv toga se ništa ne može uraditi, ne smije ih se niti istiskivati, nego jednostavno treba čekati dok se ne zaliječe.

Kako njegovati kosu bebe?
Bebama zapravo ne treba šampon. Njihova tanka kosa može se jednostavno oprati prilikom kupanja i njegovana je i čista sa ili bez upotrebe sredstava za pranje kose. Tek kada kosa djeteta postane gušća, blagi šampon ima smisla. Dječji šampon je blaži i ugodniji za bebinu kožu od sredstava za pranje kose za odrasle.

Koliko topla bi trebalo da bude kupka?
Tijelo vašeg djeteta tek od druge godine života regulše toplinu putem kože. Stoga je važno da je bebi prilikom kupanja toplo. Optimalna temperatura iznosi ugodnih 25 stepeni uz zatvoren prozor. Neka djeca takođe uživaju kada ih nakon kupanja sušite fenom. To u svakom slučaju isušuje kožu i treba se primjenjivati samo povremeno. I oprez: na vrućem vazduhu djeca se opuštaju i ispražnjavaju bešiku. Kako – a to je problem posebno kod dječaka – mlaz urina ne bi pogodio fen, tokom sušenja donji do tijela bebe prekrijte pelenom ili nekom malom maramicom.

Kako bebi noktiće?
Bebe katkad imaju već oštre nokte kojima same sebi mogu nanijeti ogrebotine. Mali, mekani nokti mogu se ukloniti posebnim, zaobljenim makazama za bebe. To najbolje funkcioniše dok beba spava. Tamne vrhove ni u kom slučaju nemojte čistiti vrhom turpije. To može povrijediti mekani prostor ispod nokta.

Kako njegovati uši i oči?
Ušna školjka može se nježno istrljati tankom papirnom maramicom ili rubom peškira. Štapići za uho su nepotrebni. Ako se na očima nalaze naslage ili krastice, vatu možete zarolati palcem i kažiprstom tako da dobijete oblik štapića. Uronite ga u iskuvanu, hladnu vodu i time očistite naslage.

Send this to a friend