Djeca

Savjeti za roditelje: Sjutra je veliki dan za đake prvake

Polazak u prvi razred je velika stvar i za đake i za roditelje. Mame i tate često uhvati velika trema pred školu, pa zbune mališane i unesu im paniku.

Da se to ne bi desilo, stručnjaci apeluju da budete razboriti i pomažete djeci, a ne da im otežavate.

Ovih dana, do početka nastave, odvedešćete budućeg prvaka u školu da vidi gdje će narednih devet godina boraviti. Usput mu pričajte kako će se tu lijepo družiti i učiti, da će steći znanja i prijatelje za cio život.

Nemojte ni slučajno da mu prijetite da će ga tu “prevaspitati” i da je učiteljica “strah i trepet”, jer će to u njemu stvoriti otpor, a moguće i revolt prema autoritetima.

Ispričajte mu da je učiteljica tu da ga nauči, da mu pomogne, prepozna njegov talenat, da će sa njom ići na izlete i rekreativnu nastavu i da je ona neko ko sluša djecu, ali i koga djeca slušaju.

Pustite dijete da samo izabere šta će obući prvog dana, jer je to njemu važno da bi se osjećalo bitnim. Objasnite da ne treba odmah da nosi punu “ratnu opremu”, odnosno da mu nije potrebno baš sve što je kupljeno za pernicu, da neće odmah i pisati i crtati i bojiti.

Mnogi roditelji kažu malim prvacima da više neće imati vremena za igru i druženje, što je pogrešno i plaši ih. Najvažnije je da đak polazak u školu shvati kao nešto čemu treba da se raduje, a ne da se boji.

Send this to a friend