Djeca

Spremite se za prvi bebin jelovnik

Vaša beba je napunila šest mjeseci pa je došlo vrijeme za čvrstu hranu na jelovniku. Količina još nije toliko bitna i neće biti sve dok bebu dojite ili je hranite na flašicu.

Početak uvođenja čvrste hrane zapravo je više period sticanja iskustava i upoznavanje s novim različitim ukusima.

Najprije znajte jedno: biće vam potrebno mnogo strpljenja. Trebali bi da obratite pažnju da ne počinjete s dohranom kada je beba nervozna i sita. Najbolje je u početku davati novu hranu kad je gladna, lijepo raspoložena i nasmijana.

Prva čvrsta hrana mogu biti kašice od riže, povrća i voća. Preporučljivo je davanje povrća prije voća. Maleno bebino nepce spremno je za nove ukuse, ali tek nakon što bude sasvim prihvaćeno povrće, ponudite voće. Ono je slatko i bebe ga uglavnom prihvataju bez većih problema.

Važno je još i ovo: u pripremi hrane za bebu izbjegavajte so i šećer. Novu namirnicu uvodite samu, bez dodataka, najbolje ujutro da bi se do večeri uočila moguća alergijska reakcija.

Povrće

Povrće ima visoku hranjivu vrijednost, mnogo vitamina, proteina, bjelančevina, vlakana i oligoelemenata. Ono se obično bebama daje u kuvanom stanju. Sirova se daje uglavnom samo mrkva. Kada se beba navikne na pojedinačne ukuse povrća, možete kombinovati krompir i mrkvu, rižu i krompir.

Voće

Najprije ponudite voće našeg podneblja: jabuku, krušku, kajsiju, šljivu, ali i bananu. Citrusno voće nije preporučljivo u prvoj godini života zbog alergijskih reakcija. Voće možete davati sirovo, kuvano ili pečeno.

Voćne sokove možete ponuditi bebi i ranije – u petom mjesecu. U početku ih razblažite prokuvanom vodom. Započnite s malim količinama, koje ćete vremenom povećavati.

Kombinujte različite vrste voća (jabuka i mrkva, jabuka i kajsija). I ne pretjerujte. Sasvim je dovoljno dati između obroka po šest kašičica dva puta dnevno.

Žitarice

Količina žitarica treba pratiti bebin uzrast: koliko mjeseci, toliko kafenih kašika žitarica. Pšenica, raž i ječam sadrže gluten, pa ih izbjegavajte do osmog ili devetog mjeseca.

Meso

Meso je izvor bjelančevina, masti, vitamina B i mineralnih soli. U ishranu se uvodi oko osmog mjeseca, zajedno s povrćem. Birajte mlado pileće, teleće ili janjeće meso, u početku samljeveno i očišćeno od žila i masti. Meso može biti kuvano ili pečeno.

Jaje

Vitamine, mineralne soli, masti, ugljikohidrate a najviše bjelančevina naći ćete u jajima. Žumance nemojte davati djetetu do prvog rođendana, a bjelance, koje mnogo češće izaziva alergijske reakcije ne prije 15. mjeseca.

Šta, kada, koliko

U šestom mjesecu, kada se obično počinje sa dohranom, beba bi trebala imati pet obroka, od toga tri glavna i dvije užine. Uz svaki obrok ide majčino mlijeko ili adaptirana formula.

Za doručak i večeru i dalje treba biti mlijeko. Za užinu podoju ili formuli dodajte svjež sok ili voćnu kašicu, a za ručak supicu od povrća ili mliječnu kašicu s rižom.

Količine su za početak minimalne i to od jedna do šest kašičica. U sedmom mjesecu količinu hrane povećavajte.

Prijedlozi

* Sok od jabuke – Dobro opranu jabuku izrendajte i procijedite.

* Sok od mrkve – Jednu zrelu mrkvu dobro operite, izrendajte i ostavite da odstoji sat, a zatim procijedite.

* Kaša od riže – Tri kašičice riže sameljite ili istucajte. Razmutite je u malo vode, zatim smjesi dodajte 100 mililitara vode i kuhajte na tihoj vatri 30 minuta. Dodajte 150 mililitara mlijeka i kuhajte još malo uz stalno miješanje.

* Pire od krompira – Jedan krompir srednje veličine kuhajte dok ne omekša, prognječite ga i dodajte oko 100 mililitara mlijeka i promiješajte.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend