Dom

Feng šui: Gdje treba postaviti ogledalo

Iako svaki dizajner iženterijera sigurno ne praktikuje ovu drevnu kinesku umjetnost, najvjerovatnije, barem djelimično, nesvjesno poštuje njena načela jer često je feng šui zdrav razum kada je u pitanju uređenje doma.

Na kraju, paziti na to da mjestu u kojem živite nije pretrpano i da ono što posjedujete održava ono što želite privući u vaš život nije toliko daleko od toga da imate dobro organizovan, miran i lijepo uređen dom.

Podsjetimo, feng šui je kineska vještina življenja i uređenja prostora stara više od 6000 godina prema kojoj u svoj život možemo prizvati pozitivnu životnu silu ako pravilno uredimo svoj dom.

Postoji jedan predmet čija upotreba zadaje glavobolje čak i feng šui majstorima – radi se o ogledalu,

Ogledala su predmeti koji reflektuju stvari u domu pa tako mogu proširiti prostor, ali i duplirati hrpu računa na vašem stolu. Osim toga, mogu ubrzati ili usporiti protok energije.

A kako ih pravilno postaviti? U nastavku pročitajte  smjernice za postavljanje ogledala i budete li ih pratili možda ćete osjetiti kako loše vibracije napuštaju vaš dom.

Za početak – postoji jedno mjesto koje stručnjaci nikako ne preporučuju za postavljanje ogledala, a to je ono naspram ulaznih vrata, ali i vrata uopšteno.

Naime, ulazna vrata su primarno mjesto ulaska energije u naš dom, a ogledalo koje se nalazi tačno nasuprot njih toj energiji pokazuje izlaznu tačku.

TRPEZARIJA

Kada je u pitanju najbolja prostorija za postavljanje ogledala – stručnjaci vjeruju da je to trpezarija. Ona predstavlja našu sposobnost da zadržimo bogatstvo, a svi želimo da je to nešto što se reflektuje malo više u našem životu.

KUHINJA

Što se tiče kuhinja, stručnjaci za feng šui tamo izbjegavaju postavljati ogledala, pogotovo ako su okrenuta prema rerni, jer se vjeruje da taj položaj sa sobom donosi negativnu energiju.

Većina stručnjaka će vas, kada su u pitanju ogledala, upozoriti da dobro pazite što se u njima održava.

Ogledala su odličan izbor kada želite napraviti brzu promjenu i donijeti više svijetla, međutim morate se pobrinuti da se u njima odražavaju prekrasni prizori, a ne hrpe računa.

HODNIK

Ogledala u hodniku su pozitivna stvar, osim kada su smještena na njegovo dnu gdje mogu usporiti protok energije.

DNEVNA SOBA

Ogledalo u dnevnoj sobi u pravilu okupljanja čine veselijima jer udvostručuju broj prisutnih ljudi. Međutim, mogu udvostručiti i negativnu energiju ako su gosti negativni stoga dobro pazite koga pozivate u goste.

KREVET I KAUČ

Još jedno mjesto za koje stručnjaci upozoravaju da nije dobro za ogledalo je iza, odnosno iznad kauča ili kreveta.

Kako je objasnila stručnjak za feng šui Marijen Gordon, teški, glomazni predmeti iznad kreveta, kauča ili fotelja ne dolaze u obzir jer feng šui se veže uz osjećaj sigurnosti, a teško se osjećati sigurnim kada vam nešto teško visi iznad glave.

SPAVAĆA SOBA

Sa ogledalima treba biti oprezan i u spavaćoj sobi. Spavaća soba nije loše mjesto, ali ono na što treba da pazite je da ono nije okrenuto prema krevetu jer na taj način uzrokuje loš san i nemirne noći. Prema tvrdnjama nekih stručnjaka, može čak privući i treću osobu u vašu vezu.

Neki ljudi kao lokaciju za ogledalo u spavaćoj sobi odabiru unutrašnjost ormara – u tom slučaju morate paziti da je njegova unutrašnjost uredna jer ogledala udvostručuju prizor.

Ako imate ogledalo u sobi i loše spavate, jedan načn da provjerite utiče li ono na vaš san je da ga nekoliko noći zaredom pokrijete. Ako tih nekoliko noći vaš san bude bolji, razmislite o uklanjanju ogledala iz sobe.

KUPATILO

Stručnjaci preporučuju da izbjegavate postavljanje ogledala tačno preko puta vrata ili wc šolje.

Osim činjenice da se ogledala postavljena nasuprot vrata smatraju lošom idejom u bilo kojoj prostoriji, takođe nije prijatno gledati se dok sjedite na šolji.

 

Send this to a friend