Dom

Kako efikasno izbjeći alergiju na grinje?

Alergija na grinje je u stvari alergijska reakcija organizma na grinje i njihove produkte. Najčešći simptomi ove alergije su kijanje i curenje nosa. Obično su reakcije blage, ali se kod nekih pacijenata javljaju i znaci astme, kao što je šuštanje u grudima ili teškoće sa disanjem.

Grinje su sićušni insekti i bliski rođaci krpelja i pauka. Grinje jedu ćelije ostatka ljudske kože (perutanje, opadanje kose), a prija im topla, vlažna sredina. Njihova stanište su posteljina, tapacirani namještaj, zavjese i tepisi.

Izbjegavanje izlaganja grinjama najbolja je strategija za kontrolu alergije, ali često to nije lako. Iako se ne može u potpunosti eliminisati postojanje grinja u kući, možete značajno smanjiti njihov broj.

Prijedlozi za sprečavanje alergije na grinje

Koristiti alergen-prekrivače

Pokrijte dušek i jastuk pokrivačem koji blokira da alergeni iz posteljine dopru do nosa. Ove maske, napravljene od čvrste tkanine ili specijalnih materijala, sprečavaju grinje da „pobjegnu“ iz dušeka ili jastuka.

Oprati posteljinu jednom nedjeljno

Operite svu posteljinu, ćebad, jastučnice i prekrivače u toploj vodu na najmanje 54 Celzijusovih stepeni da biste ubili grinje i uklonili alergene. Ako posteljina nije namijenjena pranju u vrućoj vodi, onda je sušite u mašini za sušenje na toj temperaturi (54 stepena). Zatim operite, osušite i ispeglajte posteljinu i uklonite alergena. Zamrzavanje posteljine u zamrzivaču ili na spoljnjem mrazu zimi može da ubije grinje, ali to neće ukloniti alergene (produkte grinja i perut).

Držite vlažnost u prostoriji na niskom nivou

Održavajte relativnu vlažnost vazduha ispod 50 procenata u domu. Sušači vazduha ili klima-uređaji mogu pomoći, ali izbjegavajte sušenje veša u kući, odnosno provjetravajte kuhinju tokom kuvanja. Hidrometar (instrument za mjerenje vlažnosti vazduha) može se kupiti u pridovnicama i može mjeriti nivo vlažnosti, pomoći vam u održavanju vlažnosti.

Izbor posteljine

Kupujte kvalitetnu posteljinu koja ne skuplja grinje i prašinu (antialergijski materijali).

Kupujte plišane igračke koje se peru

Perite često plišane igračke u toploj vodi i osušite ih na vazduhu.

Uklonite prašinu sa namještaja i iz ćoškova

Da biste počistili prašinu koristite vlažnu krpu ili nauljenu sredstvima za čišćenje umjesto suve materije. To upija prašinu i sprečava raspršavanje u vazduh i taloženje na posteljini, jastcima i namještaju.

Usisavajte redovno

Usisavanje tepiha i tapaciranog namještaja uklanja površinsku prašinu, ali usisavanje nije efikasno u uklanjanju grinja i alergena. Koristite usisivače sa mikrofilterima, dvoslojne ili visoke efikasnosti (HEPA filteri) za smanjenje emisije kućne prašine. Ako vi imate jake alergije, potrebno je da neko drugi vrši usisavanje prašine. Poslije čišćenja provjetrite prostorije. Ako ste alergični, ne ulazite u čišćene prostorije oko dva sata poslije usisavanja.

Uklonite gužvu iz kuće

Predmeti koji skupljaju prašinu skupljaju i grinje. Smanjite broj stvari u svojoj spavaćoj sobi: tapiserije, veš, ukrasi, čiviluci sa stvarima, knjige, časopisi, novine, plišane igračke, novine, teške zavjese…

Uklonite tepihe i druga staništa za prašinu i grinje

Tepisi pružaju udobnon stanište za grinje (što deblji – to više prašine i grinja). Ovo se posebno odnosi na tepihe preko betona, koji lako održava vlagu i pruža vlažnu sredinu za grinje. Ako je moguće, zamijenite u spavaćoj sobi tepih od zida do zida spavaće parketom, daskama, linoleumom ili vinil podnim oblogama. Razmislite o zamjeni drugog namještaja koji skuplja prašinu u spavaćim sobama: tapaciran namještaj, zavjese, tapiserije i horizontalne roletne.

Instalirajte efikasne filtere na termopećima i klima-uređajima

Potražite filter sa minimalnim propuštanjem (oznaka 11 ili 12). Mijenjajte filtere svaka tri mjeseca.

Napomena

Ukoliko ne pomažu metode za „izbjegavanje“ alergije na grinje, onda se ipak treba javiti ljekaru na testiranje i preduzimanje terapije.

Send this to a friend