Dom

Pet bitnih koraka pri odabiru lokacije novog doma

Kada kupujete stan ili kuću u kojoj planirate da živite, treba imati u vidu da za vaš novac ne dobijate samo nekretninu već i njeno okruženje, komšiluk, kvart… Iako enterijer stana možete promijeniti i prilagoditi svojim potrebama, nažalost na okruženje ne možete uticati. Zbog toga je odabir lokacije novog doma podjednako važan kao i odabir same nekretnine.

Ovih pet savjeta vam mogu pomoći da odaberete lokaciju koju ćete i u budućnosti rado nazivati domom.

1. Centar grada: da ili ne?

Život u centru grada ima svojih prednosti, ali i mana. Vjerovatno su vam na dohvat ruke posao, škola, šoping centar, međutim, nekretnine u gradu najčešće ne posjeduju prostor i privatnost kao one izvan centra, a i uglavnom su značajno skuplje. Sa druge strane, lokacija udaljena od centra može predstavljati problem ukoliko nema dovoljno transportnih opcija, što znači da ćete više vremena provoditi u putu.

Izaberite lokaciju koja će vam pomoći da na najbolji mogući način organizujete svakodnevne aktivnosti.

Dvosoban stan 60m2, Pobrežje, Podgorica

Dvosoban stan 60m2, Pobrežje, Podgorica

2. Istražite kvart

Svaki dio grada ima nešto što će neke kupce privući dok će druge odbiti. Prošetajte kvartom u kom se nalazi nekretnina koja vas interesuje kako biste dobili pravu sliku o okruženju i odredili da li vam lokacija odgovara. Obiđite lokaciju u različitim periodima dana jer se može desiti da okruženje ostavi potpuno drugačiji utisak u, na primjer, večernjim časovima nego u prijepodnevnim.

3. Provjerite udaljenost od posla, škole i drugih vama bitnih lokacija

Udaljenost od lokacija koje svakodnevno posjećujete, poput posla ili škole, bitno će uticati na odabir novog doma. Ukoliko želite da živite u gradu, i posao i kuća nisu mnogo udaljeni, možete izbjeći jutarnju gužvu i na posao otići pješke. Međutim, u situacijama kada morate koristiti auto (a ne posjedujete garažu) može biti vrlo komplikovano pronaći parking kada se vraćate kući. Ukoliko živite predaleko od posla, imajte na umu da ćete imati veće mjesečne troškove transporta, kao i da ćete više vremena potrošiti u putu.

Jednosoban stan u izgradnji, Ljubović, Podgorica

Jednosoban stan u izgradnji, Ljubović, Podgorica

4. Upoznajte komšije

Odvojite dodatno vrijeme i potrudite se da upoznate druge vlasnike nekretnina u dijelu grada koji vas interesuje. Oni će moći da vam daju informacije “iz prve ruke” o prednostima i manama života u tom kvartu koje možda sami ne biste mogli odmah da prepoznate.

5. Izračunajte potencijalni povrat investicije

Ukoliko planirate da nekretninu vremenom izdate ili prodate, raspitajte se o potražnji u dijelu grada koji vas interesuje. Ako znate prosječnu visinu kirije nekretnina sličnih vašoj, moći ćete da izračunate dugoročni povrat investicije.

Savjete za izbor lokacije i nekretnine možete dobiti i od RE/MAX agenata koji su već upoznati sa ponudom širom Crne Gore i time značajno uštedjeti vrijeme.

Send this to a friend