Dom

Uredite terasu za proljećne sunčane dane

Proljeće je zašarenilo prirodu, opojne mirise različitih biljaka ne mogu zataškati ni izduvni gasovi u većim gradovima, a gdje god se okrenemo sve je zeleno, vedro i lijepo, žuto, sjajno i mirisno.

Da biste radosti ovog, po mnogima najljepšeg godišnjeg doba zadržali što duže pred vašim očima, probudite vašu terasu iz zimskog sna.

Poslužiće vam kao odličan bijeg u prirodu, nadohvat ruke.

Najprije vam predstoji najteži dio, detaljno čišćenje, pa možda i krečenje pojedinih zidova u neku od pastelnih boja, ukoliko želite da se vaša “spoljna ljepotica” vidno osvježi. Da biste se osjećali kao na moru, možete jedan zid da okrečite u tirkizno plavu, a drugi u svjetlo žutu, što će vas odmah pri izlasku na terasu asocirati na pučinu i sunce. U tom slučaju plafon ostavite bio, ili u bledoj boji cigle, da ne biste previše ušarenjeli vaš kutak za užitak u prirodi. Ako imate žardinjeru, prefarbajte je, a efektno će izgledati i ako je oslikate vedrim bojama.

Na pod možete da stavite vještačku travu koja, osim što lijepo izgleda, daje osjećaj mekoće pod vašim nogama, kao da ste napolju. Takođe, jedan od novijih trendova je i postavljanje parketa na terasi, umjesto do sada najčešće korišćenih pločica, što veoma lijepo, toplo i unikatno izgleda, ali nije najzahvalnije za održavanje, zbog vlage i prašine kojima bi, htjeli ne htjeli, bio stalno izložen.

Ukoliko imate baštensku garnituru presvucite je novim materijalom ili osvježite stari dodavanjem raznobojnih jastuka. Stolice, ako su drvene ili od ratana i trske, možete ostaviti i “gole”, bez presvlaka, jer se tako veoma lako uklapaju u prirodni ambijent, ali onda će vam, za duži i udoban boravak na njima, biti neophodni jastučići. U slučaju da imate dovoljno prostora, odlično i veoma efektno rješenje za leškarenje na terasi je mreža, koju možete zakačiti dijagonalno.

Ako vas ne mrzi, sklanjajte je nakon upotrebe i na taj način vašem vanjskom “izletištu” podarićete dva izgleda – kada iznesete mrežu, unesite stolice i stočić na rasklapanje i uživajte u potpuno novom ambijentu. Naravno, terasa ne bi bila terasa bez cvijeća, pa pustite mašti na volju i sadite ruže, muškatle, zijevalice, lijepog jovu, surfinije, šta god poželite, a sa kombinacijama boja ne možete pogriješiti, jer se u prirodi sve savršeno slaže.

Sadite ih u žardinjeru ili saksije, koje možete da držite i na stolu, ili na jednostavnim drvenim policama na zidu, a ne zaboravite ni začinsko bilje koje će donijeti duh Mediterana u vašu zelenu oazu, ali i u jela.

Sa prvim zracima jutarnjeg sunca iznesite kafu, spustite tendu i – uživajte u pogledu.

Send this to a friend