Ishrana

Googlica kuva za vas: Sultanova Šafran Halva

Foto: googlica
Foto: googlica

Naša googlica je za vas pripremila novi recept.

Šafran halva je delikates ni malo nalik onom na koji pomislite kad čujete tu riječ. Kod nas je to braonkasta smjesa brašna uprženog na ulju kojoj se dodaje voda sa šećerom – i bude jako ukusna.

Zamislite onda samo kakav vas RAJ čeka kad recept traži mlijeko umjesto vode, bademe i semolinu umjesto brašna, orašasti ghee umjesto ulja! I sve to uz kardamom i šafran, koji halvi daju sunčano žutu boju sa kraljevsko crvenim iskricama, umjesto one skromne oker nijanse.

Pistaći su tu nasjeckani kao dekoracija, ali zato listići blanširanih badema daju ovoj zaista svečanoj, gurmanskoj ljepotici raskošnu teksturu.

Foto: googlica
Foto: googlica

Iako veoma jednostavan, recept zahtijeva malo poslastičarskog njuha & sluha, te zato pomno pratite uputstva iz video lekcije i neuspjeh neće biti dio vašeg gastro vokabulara.

Količine u ovom receptu su skromne jer se kaže da se halva ne sprema da se od nje najedemo, već da nam kuća od nje zamiriše!

Pa može li postojati bolja pozivnica za jedan recept?

Foto: googlica
Foto: googlica

Recept koji je ovdje pred vama je antički poklon indijskog vladara otomanskom carstvu u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog. Tako je. I oni su šerovali recepte!

Za pripremu Sultanove Šafran Halve pogledajte detaljan video.

Send this to a friend