Ishrana

Najsočniji euro blok kolač

Sastojci:

6 jaja
2 šoljice šećera + 6 kašika šećera
100 g čokolade za kuvanje
pola šoljice ulja
7 kašika brašna
pola kesice praška za pecivo
125 g margarina
manji euro-blok

Priprema:

1. Umutiti 6 bjelanaca sa 2 šoljice šećera (one srednje za kafu). Kada se to dobro umuti, dodati pola te iste šoljice ulja i 50 grama rendane čokolade za kuvanje.

2. U zasebnom tanjiru pomiješati 7 kašika brašna i pola kesice praška za pecivo. Potom ih dodati gore pripremljenoj smjesi.

3. Pouljiti pleh (vrlo malo) i zagrijati rernu na 250 stepeni. Sipati smjesu u pleh i ubaciti u rernu. Peći na 220 stepeni oko 15-ak minuta.

4. Priprema fila: U šerpici kašikom umutiti 6 žumanaca i 6 kašika šećera. Kuvati na ringli dok se šećer ne rastopi. Miješati kašikom sve vrijeme da ne bi zagorjelo. Skinuti sa ringle i dodati 50 grama čokolade i 125 grama margarina. Vratiti na ringlu i kuvati dok se čokolada i margarin ne rastope. Miješati sve vrijeme.

5. Kada je fil gotov, izvaditi koru iz rerne, pa vruću koru preliti vrućim filom. Bitno je da i kora i fil budu vrući kako bi se smjese lijepo sjedinile. Držati kolač u toploj prostoriji. Kada se ohladi, izrendati manji euro-blok preko (može i veći, po ukusu). Bitno je da se kolač ohladi prije stavljanja euro-bloka da se on ne bi rastopio.

Send this to a friend