Moda

Iv Sen Loran je dokazao da je stil važniji od mode

Iv Henri Donat Metju-Sen-Loran, poznatiji kao Iv Sen Loren, rođen je 1. avgusta 1936. godine u Alžiru.

Od ranog djetinjstva pokazivao je interes za modu i crtanje. Maleni Iv obožavao je majčine modne magazine na čijim je stranicama pronalazio inspiraciju za sopstvene kreacije koje bi potom ovjekovječio na sjajno napravljenim skicama.

U tinejdžerskim danima već je dizajnirao haljine za svoju majku i sestre, a onda je 1953. poslao svoje crteže na takmičenje mladih dizajnera u organizaciji IWS-a (Međunarodnog sekretarijata za vunu).

Sa 17 godina preselio se u Pariz i upisao modnu školu u sklopu ”Chambre Syndicale de la Haute Couture”. Dogovorio je susret s Mišelom de Brunhofom, tadašnjim glavnim urednikom francuskog izdanja magazina Vog.

Donio mu svoje nove skice, a Brunhof je odmah primijetio nevjerovatnu sličnost njegovih radova s onima koje mu je Kristiija Dior pokazao istog jutra. Poslao ga je Dioru, a slavni dizajner prepoznao je veliki talenat mladića, odmah ga zaposlio i ubrzo najavio da će ga upravo on jednog dana naslijediti na čelu njegove modne kuće. To se dogodilo neočekivano brzo, 1957. godine, nakon Diorove iznenadne smrti.

“Bio sam fasciniran Diorom. Nisam mogao da govorim ispred njega. Naučio me osnovama moje umjetnosti. Nikada nisam zaboravio godine provedene uz njega”, rekao je Loran jednom prilikom o čovjeku kojeg je nazivao svojim mentorom.

U proljeće 1958. godine prikazao je svoju prvu kolekciju i odmah izazvao oduševljenje modnih stručnjaka. Redefinisao je Diorov ”New Look” i predstavio haljinu koja će kasnije postati poznata kao tzv. trapez-haljina. Dvije godine nakon velikog uspjeha dobio je poziv za vojsku, a prema jednoj urbanoj legendi, za to je zaslužan tadašnji moćni vlasnik Diora Marsel Bousak, koji ga je navodno želio zamijeniti novim dizajnerom.

Upravo je to i uradio kada je Loran otišao u vojsku i na mjesto kreativnog direktora kuće doveo je Marka Bohana. Loran je nakon povratka s ratišta tužio Bousaka za kršenje ugovora i dobio parnicu. Nije se vratio u Dior, nego je osnovao sopstvenu modnu kuću, a u tome mu je najviše pomogao njegov poslovni partner Pjer Berže, s kojim je do 1976. godine bio i u ljubavnoj vezi.

U njegovom dizajnerskom radu lako se mogla primijetiti ljubav prema umjetnosti i slikarstvu koju je izražavao u kreacijama. Čuvenu i cijenjenu kolekciju ”Mondrian” inspirisanu djelima modernih umjetnika poput Mondrijana, Poliakofa i Maljeviča predstavio je 1965. godine.

Godinu dana kasnije priredio je pravu revoluciju ženske mode. U vrijeme kada je širom svijeta vladalo mišljenje da žene ne bi trebale da nose pantalone, Loran je lansirao žensko odijelo inspirisano muškim smokingom.

Kontroverzni odjevni komad prva je obukla njegova prijateljica i muza, francuska glumica Ketrin Danev. Odlučio je da popularizuje pret-a-porter kolekcije i nosivom odjećom svima približi modu, a njegova vizija ženske mode i u narednim decenijama nastavila je da fascinira vjerne klijente.

Brojni zdravstveni i životni problemi s kojima se sve teže nosio primorali su ga na povlačenje s modne scene. Svoju posljednju reviju održao je 2002. godine u Parizu, pred više od 2000 gostiju i hiljadama gledaoca koji su se okupili ispred centra Pompidoua i gledali reviju na velikim ekranima.

Umro je 2008. u 72. godini života. Nakon njegove smrti mjesto kreativnog direktora YSL-a preuzeo je Stefano Pilati, a 2012. zamijenio ga je Hedi Sliman, koji je izazvao negodovanje modnih stručnjaka kada je ime brenda promijenio u Sen Loren. U aprilu ove poziciju glavnog dizajnera preuzeo je Entoni Vaćarelo.

Pet nezaboravnih citata Iv Sen Lorena

1. Često sam govorio da bih volio da sam izmislio farmerice. Spektakularne, najpraktičnije, opuštene i nonšalantne. Imaju stav, skromnost, seksepil i jednostavnost – sve čemu ja težim kod svoje odjeće.

2. Tokom godina naučio sam da je kod haljine najvažnija žena koja je nosi.

3. Uvijek sam vjerovao da je stil važniji od mode. Rijetki su oni koji su se nametnuli svojim stilom, dok dizajnera ima mnogo.

4. Ruke muškarca kojeg voli najljepša su odijeća koju žena može da obuče. Ali ja sam tu za one koje nisu pronašle takvu sreću.

5. Moda je prolazna. Stil je vječan.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend