Moda

Kako da vam boja kose ostane postojna tokom ljeta

Ljeto nije najbolji prijatelj farbane kose, ali uz pomoć ovih savjeta to više neće biti problem.

Koliko god voljeli ljeto, ono donosi i niz problema. Pogotovo kada je u pitanju farbana kosa. Znoj, sunčevi zraci, morska so i drugi spoljašnji faktori izbjeljuju boju i oštećuju vlasi. Ali postoji nekoliko trikova pomoću kojih možete očuvati postojanost vaše boje, čak i ako osvježenje tražite u bazenu.

1. Koristite kokosovo ili maslinovo ulje za kosu

Ulje za sunčanje obavezna je oprema za plažu, ali nemojte ga mazati po kosi. Boju i vaše vlasi najbolje će zaštiti prirodna ulja, poput kokosovog ili maslinovog. Odaberite svoje omiljeno i prije nego što uskočite u more ili bazen, stavite ulje po cijeloj kosi. To će napraviti zaštitni sloj između pramenova i morske soli, odnosno hlora iz bazena, pa će vaša boja ostati netaknuta, prenosi Index.hr.

2. Istuširajte se prije kupanja

Prije nego što uskočite u bazen ili more, istuširajte se običnom vodom jer će tako kosa upiti manje hlora i morske soli. Isto ponovite i nakon plivanja. A ako u blizini nemate tuš, ponesite bocu vode i pokvasite kosu.

3. Koristite kremu za sunčanje

Baš kao i vašoj koži, i kosi je potrebna zaštita od štetnog UV zračenja. A ako niste znali, danas postoji niz proizvoda za kosu sa zaštitnim faktorom, čiji se broj na policama u prodavnicama u ljetnjim danima udvostruči, tako da potraga neće biti teška.

4. Zavežite kosu

Frizuru koju imate kada idete na plažu ili bazen takođe igra veliku ulogu u njenom održavanju. Ako možete, najbolje bi bilo da što manje kvasite kosu, a to ćete najlakše postići ako je svežete u punđicu.

5. Pravilno je šamponirajte

Znamo da vam se ne da baš svaki dan nakon dolaska s plaže ili bazena da detaljno perete kosu, ali ako želite da sačuvate boju, to je upravo ono što biste trebali da uradite. Na ljetovanje obavezno ponesite šampon za obojenu kosu, čak i ako ga redovno ne koristite jer vam ljeti treba bolja zaštita. I nemojte biti lijeni, već svaki dan izdvojite 10 minuta za temeljito pranje kose.

6. Pojačajte njegu

Regenerator za kosu obavezan je korak u njenoj njezi, pogotovo ako je ofarbana. Ali ljeti biste tu njegu trebali pojačati maskom, uljima i drugim preparatima za njegu kose i očuvanju njene boje jer se zbog soli, hlora i sunca puno brže oštećuje.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend