Moda Zaštitno lice mnogih brendova za 2020. godinu

Kako je Džej Lo zavladala modnim svijetom

Dženifer Lopez trenutno je u centru pažnje, ali ne samo zbog uspjeha sa filmom “Prevarantkinje sa Vol Strita”, već i zbog dominacije modnom scenom svijeta.

Džej Lo prije par dana objavila je da je zaštitno lice američkog modnog brenda Guess za proljeće-ljeto 2020. godine, a neposredno prije toga, ponovo je postala lice kolekcije kuće Versace.

Uz to, američki Coach je objavio da će ona biti lice reklamne kampanje za proljećnu sezonu. Ova tri brenda, koja predstavljaju vrlo različite uglove tržišta, vode do slavne ličnosti koja sa 50 godina stoji rame uz rame sa generacijom X.

Šta stoji iza njene trenutne privlačnosti?

„Mislim da je prilično bezvremena“, rekla je Holi Mirza, suosnivačica londonske agencije za odnose sa javnošću.

„Mlađa generacija gleda na nju kao na modnu ikonu”.

Brendovi koji trenutno rade sa Lopez predstavljaju široku privlačnost između sektora: masovnost (Guess), nadahnuće (Coach) i luksuz (Versace), koje odražavaju njenu privlačnost u svim segmentima publike, od cijena do globalnog tržišta. Oni takođe odražavaju širi izazov sa kojim se suočavaju odjeljenja marketinga modnih brendova usred oštre konkurencije i medijske vrijednosti.

Na neki način snaga slavnih je postala toliko velika da brend mora biti izraz njihovih vrijednosti. U posljednjih nekoliko godina, oglašivači se oslanjaju na poznati set modela poznatih na Instagramu, uključujući Điđi i Belu Hadid, Kaju Gerber i Kendal Džener, kako bi predvodili svoje marketinške kampanje u pokušaju da privuku sve važnije Milenijalce i Gen-Z kupce.

S druge strane, Lopez je kao novost za koju se takođe čini da je nešto sigurno. Njeno odobravanje Versacea nakon revije proljeće/ljeto 2020, koju je zatvorila noseći “Džungla” haljinu iz sa dodjele Grammy nagrada nagrada prije gotovo dvije decenije, prikupila je 9,4 miliona dolara u medijskim spominjanjima i angažovanju na mreži prema Listu. Modne kampanje okrenute slavnim osobama nisu ništa novo, ali dinamika ovih ponuda zvijezda se pomerila zahvaljujući promijenjenom digitalnom pejzažu i ekonomiji uticaja.

“Sada, više nego ikad, [slavna osoba] mora da bude u skladu sa vrijednostima brenda”, rekao je osnivač i direktor kompanije kreativne agencije Sum Design.

“Na neki način, moć poznatih ličnosti postala je toliko velika da brend mora biti izraz njihovih vrijednosti, umjesto da slavna ličnost predstavlja jedan komunikacijski pravac među mnogim drugim [za brend]”.

“Lopez efekat” se već formira za Coach. Prema Listu, potraga za Coach brendom dostigla je 67 procenata krajem novembra 2019. mjeseca kada je objavljeno da će biti lice brenda, dok je potraga za torbama porasla 204 procenata tokom četvrtog tromjesečja 2019. godine.

Što se tiče Guess-a, brend i Džej Lo imali su dugogodišnju vezu, s tim što je pjevačica prvo postala lice kampanje za farmerke za proljeće/ljeto 2018, a nedavno je postigla ugovor za svoju turneju „It’s My Party“ u junu 2019. godine. Podaci iz Lista pokazuju da je iste godine bila učesnik kampanje Guess proljeće/ljeto 2018, potraga za brendom porasla 120 posto u odnosu na 2017. godinu, kada su Hejli Boldvin i Kamila Kabeljo glumile u proljećnim i jesenjim kampanjama. Dodatna vrijednost reklamnog potencijala su njeni 109 miliona Instagram pratilaca.

Dženiferina objava najnovijih slika iz Versace kampanje prikupila je 2,49 miliona lajkova na njenom Instagram nalogu. To je upoređeno sa samo 117.000 za istu sliku na profilu Donatele Versaće i “samo” 96.000 na zvaničnom profilu Versacea. Konačno, širina privlačnosti Dženifer Lopez je ono što je čini autentičnom za Versace i Guess.

„Ona je u svijetu mode, ali takođe je neko koga svako na ulici može da pogleda“, rekla je Mirza.

„Teško je pomisliti da neko drugi, sve to može”.

U modni biznis Džej Lo je “uvukla” i vjerenika, bivšeg sportistu Aleksa Rodrigesa, pa je par postao zaštitno lice australijskog brenda koji proizvodi naočare, Quay.

Send this to a friend