Moda

Kako je kultna “haljina za osvetu” princeze Dajane ispisala istoriju?

Niko nije očekivao da će u ljeto 1994. godine čuvena princeza Dajana obući izazovnu i smjelu kreaciju kojom je jasno stavila do znanja princu Čarlsu nakon razvoda “Evo šta si napustio…”

Ove godine u avgustu biće tačno 20 godina od smrti možda i najvoljenije princeze svijeta popularne Lejdi Di. Pokojna princeza i princ Čarls razveli su se krajem 1992. godine, nakon 11 godina braka koji je bio obilježen skandalima, neuvjerljivom ljubavlju i rezervisanošću nasljednika britanskog trona.

Nakon razvoda, 30-godišnja majka dva dječaka bila je single i što bi se reklo “ready-to-mingle”. Pored činjenice da je bila svježe razvedena, mlada Dijana je bila i ikona stila čije kombinacije su redovno punile stupce ne samo modnih magazina, već i dnevnih i informativnih listova, piše Elle.

Dok je njen stil za vrijeme braka bio damski, ali izrazito prefinjen i senzualan u isto vrijeme, nakon razvoda Dijana se oslobodila svih dres kodova koji su je sprečavali da izrazi svoju seksualnost na pravi način.

Sa potpuno osvježenim ukusom za modu i hordom dizajnera koji su se utrkivali da odjenu obožavanu princezu za bitne događaje, princeza je iz izdanja u izdanje demonstrirala da je zgodna dama sa figurom koja može da iznese skoro pa sve krojeve.

Ipak, Dijana nije birala tek tako koje će kreacije ponijeti, sigurno imajući na umu da će njene kombinacije završiti u modnoj istoriji.

Dvije godine nakon razvoda kada se potpuno opustila ali i saznala da će putem dokumentarca njen bivši suprug, princ Čarls zvanično priznati svima da je bio nevjeran za vrijeme braka, održavajući vezu sa Kamilom Parker, Dijana se pojavila u top izdanju.

Povod je bila Vanity Fair žurka u Kensington bašti, koju je magazin organizovao zajedno sa londonskom Serpentine Gallery, a Dijana je baš za tu priliku već unaprijed kupila elegantnu Valentino haljinu. Ipak, u posljednji čas se predomislila i umjesto u toj, pojavila se u uzanoj crnoj haljini golih ramena, sa padajućim kratkim rukavima koju potpisuje grčki dizajner Kristina Stambolian.

Seksi LBD haljina je tada već bila van sezone, a s obzirom da je sašivena tri godine prije nego što je princeza ponijela, za Dijanu se učinila previše “smjelom”. Danas je ova kreacija sa asimetričnim naborima koji krase uzanu suknju, srcolikim dekolteom i spuštenim kratkim rukavima jedna od najslavnijih LBD kreacija u istoriji malih crnih haljina.

Ova haljina je sigurno i jedna od najsmjelijih kreacija koje je Dijana ponijela i njen možda i najstrateškiji modni momenat, jer je znala da će te iste večeri njen bivši suprug priznati u dokumentarcu vezu sa Kamilom ispred milionskog auditorijuma.

Kada se pojavila pred novinarima i gostima, Dijana je znala da će sjutradan pored vijesti o Čarlsovom priznanju biti i njene slike sa Vanity Fair žurke. Htjela je da izgleda kao milion dolara i izgledala je. Htjela je da ispiše istoriju i ispisala je.

Svoju seksi haljinu Dijana je nadogradila bisernom čoker ogrlicom i bisernim minđušama- diskretnim, a opet elegantnim detaljima koji nijesu skrenuli pažnju sa smjele kreacije, ali su je upotpunile na sjajan način.

Kasnije kada je pomenuta haljina stavljena na aukciju zajedno sa ostalim modelima koje je Dijana nosila, kreacija grčke dizajnerke je nazvana “The revenge dress”.

Tri godine kasnije Dijana je poginula u nesreći koja se desila u pariskom tunelu. Princeza je ipak u nasljeđe ostavila svoj filantropski rad, elegantan stil, pa i ovu haljinu koja je sjajna stilska lekcija za sve ostavljene žene.

Send this to a friend