Moda loše navike koje pravite u večernjoj rutini

Koža lica ne oprašta i pamti sve

Noć je izuzetno važna za regeneraciju kože lica, zato povedite računa na ove greške koje činite prije odlaska u krevet.

Svima se ponekad dogodi neki propust u njezi kože. Neki od njih su posebno štetni – doprinose stvaranju akni, mitisera i bubuljica, suve kože, osipa ili bora.

Spavanje sa šminkom

Zaboravili ste da skinete šminku prije spavanja, ujutro se budite slijepljenih trepavica, s očima kao kod pande i razmazanim puderom. Pored toga što ste uprljali jastučnicu, ovakvom navikom štetite trepavicama koje postaju lomljive, ali i samoj koži lica. Noćni sati su idealni da se koža odmori i nahrani bogatom hidratantnom kremom – koju treba nanijeti na čistu kožu nakon što skinete sve tragove šminke.

Uspavljivanje uz telefon

Stručnjaci upozoravaju da je korišćenje telefona prije odlaska na spavanje štetno na više načina, međutim da li ste znali da je kasnovečernje dopisivanje ili gledavanje društvenih mreža štetno i za kožu? Naime, uspavljivanje s telefonom u rukama skraćuje REM fazu zbog čega ćete se ujutro osjećati ali i izgledati umornije, a imaćete i tamne podočnjake. Zato, neka krevet bude zona zabrane korišćenja telefona.

Nedovoljno kvalitetnog sna

Ako se niste naspavali ili imate nemiran san, to će se itekako odraziti na kožu lica. Da biste izgledali zdravo i svježe, treba da osigurate dovoljan broj sati mirnog, okrepljujućeg sna. Zato je poželjno da odlazite na vrijeme u krevet. Pazite da soba bude dobro prozračena, da jastučnica uvijek bude čista, a možete koristi i neko umirujuće eterično ulje, kao što su ulja lavande, sandalovine ili matičnjaka.

Zimi ne koristite dodatnu njegu

Ako imate suvu ili zreliju kožu, u zimskim noćima ne bi trebalo preskakati noćni serum. Zimi, zbog centralnog grijanja, vazduh u stanovima postaje suv zbog čega pati koža lica. Uobičajena krema vjerojatno neće biti dovoljna, zato prije nje nanesite serum koji sadrži vitamin C i omogućava dubinsku hidrataciju.

Ne spavate u pravilnom položaju

Ako lice noću stisnete uz jastuk, i to otprilike 2500 sati godišnje, koliko provedete spavajući, dolazi do sve dubljih bora. Kako biste spriječili prijevremeno starenje kože, važno je da pazite i na položaj u kom spavate. Najbolje je glavu položiti na čvrst jastuk koji bi trebalo postaviti tako da ga donja polovina lica ne dodiruje. Time se sprečava grčenje lica, zbog kog se produbljuju bore oko usta i nosa.

Tags

Send this to a friend