Moda

Najpopularnije patike na svijetu slave 100. rođendan

Danas gotovo da nema osobe koja bar jednom u životu nije nosila Starke. One ove godine obilježavaju 100. rođendan, pa pročitajte neke činjenice o ovoj obući za kojom važi jednaka potražnja kao i prije vijek.

Kompanija koja je 1917. godine proizvela prvu All Star patiku, zvala se Converse Rubber Shoe Company. Prije prve patike, ista kompanija je proizvodila gumenu mušku obuću.

Kao što znate, na starkama stoji potpis izvesnog Čaka Tejlora. Čak je bio košarkaš, ali ne popularan i svjetski priznat, već zaljubljenik u košarku, a istovremeno i prodavac, trgovački putnik, ovih patika. Uspio je da ih proda brojnim košarkaškim srednjoškolskim i studentskim timovima. Kompanija je to nagradila, stavivši njegov potpis na patiku. To se desilo 1923. godine, a njegov potpis je i danas na starkama.
Prvobitno su napravljene duboke starke, a tek 1957. proizveden je prvi par plitkih, koji je bio crvene boje.


U početku su Starke bile jednobojne, crno platno sa crnim gumenim đonom, a bijele su na tržište stigle 1936. godine. Od 1971. godine proizvode se raznobojne starke, a danas ima različito dizajniranih, u svim mogućim dezenima.


Danas se na svake 43 sekunde proda jedan par Starki. Milioni ljudi ih u trenutku čitanja ovog teksta nose. Najveća prodaja ovih patika je bila 1997. godine, kada je prodato 550 miliona pari. Smatra se da je za to zaslužna grandž potkultura, veoma popularna tih godina.

Na starkama postoje dvije rupice, koje su tu zbog ventilacije. Dodate su 1932. godine.

Starke su se pojavile u brojnim filmovima. Smatra se da “glume” u 648 filmova. Taj broj je veći, jer su za statistiku uzeti holivudski filmovi.

Falsifikati patika, pravljeni po uzoru na starke, bili su popularni na svim tržištima, godinama. I danas je tako. Kod nas su bile veoma popularne ’90-ih.

Najveća starka se nalazi u Tokiju, dugačka je pet metara, a napravljena je radi skupljanja novca za žrtve zemljotresa u Tokiju.

Starke su često vezivane za rokenrol potkulturu. Brojni muzičari su ih nosili, sjetite se samo članova benda Ramons, Sida Višsa ili Kurta Kobejna. Na prostoru ex Jugoslavije nosili su ih muzičari novog talasa, ali i svi poslije njih. Sjetite se samo Vlade Divljana koji u spotovima VIS Idola ima sako, pantalone i starke.

Send this to a friend