Psihologija

Bolna koljena – problem u porodici

Za postizanje uspješnog liječenja nije dovoljno samo dijagnostikovanje bolesti, već i otkrivanje dubljih razloga zašto se ona ispoljila, naglašavaju poznavaoci kineske tradicionalne medicine.

Ističu da svaka bolest ima psihičku predistoriju, a samo na osnovu dobre anamneze uzete od pacijenta može se konkretno saznati šta je njen uzrok.

Kako to izgleda u praksi?

Ako se osoba žali na tegobe u koljenima, znači da ima problem sa porodicom. Sposobnost dobrog stručnjaka je da razotkrije kakve i odgovarajućom terapijom mu pomogne da ozdravi.

Ako se žali na stopala, znači da ima problem sa mjestom boravka ili odlaskom na drugo odredište.

Bolovi u grudima, vratu, ramenom dijelu, odslikavaju probleme na poslu… Čak i tamo gdje su zahvaćena tkiva, može da se vidi psihički razlog odgovoran za takvo zdravstveno stanje.

U Kini, kao i u drugim istočnim zemljama gdje je tradicionalna medicina razvijena do najsitnijih finesa, smatra se, da svaka bolest potiče iz psihe, a onda se transformiše na fizičkom nivou i veže za određeni organ.

U zapadnoj civilizaciji malo je poznato da svaki organ ima svoje osjećaje. U zavisnosti od vrste osjećaja određeni organ se oštećuje ili se čuva od bolesti, naglašavaju stručnjaci za kinesku tradicionalnu medicinu.

Send this to a friend