Psihologija

Intuicija može da se trenira

Često koristimo izraze “šesto čulo” i “intuicija”, a da nismo najsigurniji da li mogu da se pripišu uz nas. Jer, laički znamo (i mislimo) da je to nešto sa čim se ljudi rađaju ili se ne rađaju. Međutim, naučnici iz Nju Orleansa tvrde da na tome može da se radi.

Stručnjaci su pokrenuli istraživanje tokom kojeg su ispitanicima davali palete sa bojama. Pitanje za učesnike je bilo – koje je nijanse vaša tuga, sreća, strah, uzbuđenje..?

Instrukcija je glasila da odgovore daju u tišini, osluškujući pažljivo šta im poručuje unutrašnji glas, jer samo tako, objasnili su im, mogu da budu u konekciji sa sobom. I da dođu do sebe.

Učesnici su na početku bili skeptični, a onda su se iznenadili kada su shvatili da je svako njihovo osjećanje stvarno obojeno. Međutim, nikad prije toga nisu razmišljali na taj način. Na osnovu toga, istraživači su zaključili da ukoliko budemo slušali unutrašnji glas, znaćemo kako da se postavimo u životnim situacijama, pa ako smo shvatili da je naša sreća možda crvene boje, trudićemo se da je posebno nosimo u teškim danima. I izbjegavaćemo onu nijansu koja nas asocira na tugu.

Stručnjaci su poručili i da je dobar način za vježbanje intuicije svakodnevni jutarnji trening – prisjećanje svojih snova, pokušaj da osvijestimo sve detalje koje smo sanjali, pa da ih poslije uporedimo sa stvarnim događajima tog dana. Tako ćemo vremenom uspjeti da predosjetimo neke stvari.

Send this to a friend