Psihologija nemamo mnogo toga da kontrolišemo

Kada strah pređe u zahvalnost

Dok se suočavamo sa pandemijom, izgleda kao da nemamo mnogo toga da kontrolišemo. Prema najčitanijem autoru Njujork Tajmsa, Džou Dispenzi, mi možemo više da kontrolišemo naš um i tijelo.

Kroz opsežna istraživanja, koristeći neuronauku i kvantnu fiziku, Dispenza kaže da naši umovi zapravo mogu imati određenu kontrolu nad fizičkim. Ključ? Transformišite svoj strah u zahvalnost.

“Ono čega se plašite vas kontroliše. Moramo naučiti kako da taj proces promijenimo”, ističe Dispenza.

U ovom slučaju, umjesto da nas strah od koronavirusa parališe i kontroliše naše postupke, moramo ga transformisati. Evo kako:

“Vaše tijelo je objektivno. Ne zna se razlika između stvarnog iskustva u vašem životu koje stvara emociju i emocije koje ste sami izmislili.”

On smatra da naša tijela ne mogu razlikovati između stvarnih događaja koji nas čine istresiranim i stvaraju nam anksiozne misli. Za naša tijela osjećaj je samo stres, bez obzira na to šta je bilo potrebno da se dođe do te tačke.

Kada preusmjerimo energiju na zahvalnost umjesto strah, ona nas može transformisati da umjesto “žrtve” sopstvenog života postanemo “kreatori” sopstvenog života. Vi možete preuzeti kontrolu nad svojim životom i nad tim kako se ponašate i osjećate.

“Kada koristite zahvalnost kao alat, više nećete tražiti da se nešto dogodi, jer ćete imati osjećaj kao da se već desilo”, tvrdi Dispenza.

Efekat je radikalan: “Promjena strah u zahvalnost i ljubaznost za samo deset minuta tri puta dnevno, može ojačati vaš imuni sistem za 50%”,objašnjava on.

“Ako ne dajete svoju moć ili kontrolu drugim ljudima ili okolnostima, možete biti manje podložni uslovima u vašem okruženju.”

Send this to a friend