Psihologija to ne smije da vas zaustavi

Kako se nositi s odbijanjem?

Svako od nas je odbijen barem jednom u životu, u vezi, na radnom mjestu, u prijateljstvu i mnogim drugim situacijama.

Kako se nositi s odbijanjem i prevazići ga u pet koraka.

Moramo shvatiti zašto odbijanje toliko boli

Da, odbijanje boli. Koliko god banalno zvučalo, sve naše emocije u odrasloj dobi rezultat su događaja iz djetinjstva. Na primjer, ako vas je neki od roditelja odbacio u djetinjstvu, sada ako vas odbije partner bol koji ćete osjećati će biti zapravo mnogo jači nego što treba. Ovo nije karakteristika samo za one čiji su roditelji napustili porodicu, već i za one koji su bili emotivno odbačeni čak iako su živjeli sa oba roditelja pod istim krovom.

Ali ovaj osjećaj ne mora nužno da nastane u djetinjstvu. Čak i ako ste samo jednom odbijeni na razgovoru za posao, možda ćete osjetiti anksioznost kada budete opet odlazili na razgovor.

Napravite korak unazad i prihvatite ove emocije

Jednom kada vam se ovo desi, niste u stanju da odmah pomislimo na sebe i da se stavite na prvo mjesto. Toliko ste fokusirani na bol da su vam druge emocije, čak i one iz najboljeg interesa, jednostavno nezamislive.

Ako nas je partner napustio, trebaće nam nekoliko nedjelja, ponekad i mjeseci prije nego što shvatimo da ćemo iz ove teške situacije izaći samo sa ljubavlju prema samom sebi. Nećemo razmišljati o šetnjama, velnesima i o nečemu što će biti dobro za naše mentalno zdravlje. Već ćemo vjerovatno biti bijesni ili ćemo imati napade panike.

Ali poslije nekoliko nedjelja i uz pomoć bliskih ljudi ili psihoterapeuta, ponovo ćete uživati u šetnjama i drugim hobijima.

Ponavljajte pozitivne afirmacije

Da bismo izašli iz začaranog kruga negativnih misli poslije dobijanja, pozitivne rečenice koje možemo napisati o sebi ili ih se povremeno prisjećati mogu biti od velike pomoći.

Na primjer, ako vam prijatelj, koji vas dobro poznaje, ili psihoterapeut koga ste potražili, kaže koliko vrijedite, sjetite se tih riječi kad god vam je teško. Ako imate osjećaj da ste se potpuno izgubili zbog odbijanja, što je posebno strašno poslije raskida, jednostavno morate ponovo da se nađete.

Na parčetu papira zapišite šta volite o sebi. Da li ste dobar prijatelj, dobra majka, dobar partner? Da li volite vašu kosu, oči? Da li volite da budete kreativni i da svaki problem na poslu rješavate kao iz šale? Zapišite sve, u sadašnjem vremenu i u prvom licu.

Ono što je takođe djelotvorno je to da možete hipnotišete sebe na neki način, koliko god čudno zvučalo. Naime, neki psihoterapeuti preporučuju da na mobilnom telefonu snimite pozitivne afirmacije i slušate ih prije spavanja, prije početka radnog dana ili jednostavno kad osjetite da vam dolazi težak trenutak u danu.

Usvojite pozitivne navike

Kad nam se čini da je nečije odbijanje srušilo naš cio svijet, pravo je vrijeme da gradite svijet za sebe onakav kakav ste oduvijek željeli. U redu, raskid sa partnerom ili prekidanje prijateljstva sa nekim sa kim ste bili bliski može vas deprimirati, ali na kraju dana, uvijek ćete imati samog sebe.

Da, drugi su odmah pored vas, ali vi ste vi ta osoba koja mora da živi sa sobom 24 sata dnevno. A zašto onda ne biste barem dio tog vremena proveli onako kako zaista želite?

Oduvijek ste željeli da trčite, ali da li ste uvijek našli izgovore? Pa, možete otići danas i potrebne su vam samo dobre patike.

Uostalom, možda se na jesen mogu organizovati i manje trke, tako da možete osvojiti svoju prvu medalju, ko zna? Šta god želite da poboljšate, sada je vrijeme da počnete da radite na tome.

Nikako nemojte dopustiti da vas odbijanje zaustavi

Najgora stvar koju možete da učinite je da plačete mjesecima zbog jednog te istog odbijanja i da krivite sebe za neuspjelu vezu, bilo da je u pitanju partner ili prijateljstvo.

Da li vaš projekat nije dobio zeleno svetlo? Bivši partner vas moli da ga ostavite na miru? Prijatelj ne želi da razgovara sa vama? Ok, pa šta?

Mišljenja se mijenjaju iz dana u dan. Možda ćete za nedjelju dana poboljšati odnos sa prijateljem, možda će te sljedećeg mjeseca dobiti posao iz snova. Vjerujte, skoro sve je moguće, ali da postoji mogućnost za to, morate da krenete dalje.

Morate da shvatite da ste sebi najvažniji. Na kraju, ako ne volite sebe, ne možete očekivati da vas drugi vole?

Ako smatrate da vas je nečije odbijanje ili bilo koja druga životna situacija bacila na koljena, besramno potražite stručnu pomoć.

Send this to a friend