Psihologija

Loše navike koje nas sprečavaju da budemo srećni

Svi imamo neke loše navike koje gotovo ne primjećujemo, ali koje mogu da nam umanje šanse za produktivan i srećan život na duži rok.

Kako bi se riješili loših navika, prvo morate da ih identifikujete. Otkrićemo vam u nastavku teksta kojih pet loših navika su najčešće i šta bi trebalo da uradite kako bi ih promijenili ili još bolje, na vrijeme spriječili.

1. Laganje u vezi nebitnih stvari

Čini se da je laganje u vezi malih i nebitnih stvari prilično bezazleno, međutim, nije baš tako. Šta ćete raditi kada vam ono pređe u naviku? Ili ako prijatelji otkriju da u vezi nečega niste govorili istinu? Zauvijek ćete izgubiti njihovo povjerenje. Da li želite stvarno da budete takva osoba?

2. Okrivljujete druge ljude za svoje neuspjehe

Prebacivanje krivice na druge nas oslobađa odgovornosti i u kratkom roku čini da se osjećamo bolje. Ipak, takvo ponašanje nije dobro po nas jer nas sprečava da učimo na svojim greškama i dovodi do konfliktnih situacija sa ljudima iz okruženja.

3. Sakrivanje osjećanja

Ovo je odbrambeni mehanizam većine nas. Ne želimo da ljudi znaju šta stvarno mislimo ili kako se osjećamo jer vjerujemo da nas neće razumjeti ili još gore, odbaciće nas od sebe. Iz tog razloga se zatvaramo u sebe i pravimo se da naša osjećanja nisu stvarna. To ne zvuči baš kao dobar recept za sreću, zar ne?

4. Odlaganje suočavanja sa problemima

Ako na vrijeme ne reagujemo kada primijetimo da nešto baš ne štima u našem životu, bilo da se radi o vezi, poslu ili lošim odnosima sa porodicom ili prijateljima, problemi će se samo gomilati i otežati nam svakodnevno funkcionisanje. Život pod konstantnim stresom nije dobar po naše zdravlje pa je bolje suočiti se sa problemima kada se oni pojave nego ih stavljati pod tepih i čekati da se sami (ne) riješe.

5. Insistiranje da smo uvijek u pravu i pretjerano hvalisanje

Kad uvijek imate potrebu da se dokažete pred drugima i stavite im do znanja da ste pametniji/ljepši/uspješniji od njih, time nećete pokazati svoju navodnu superiornost, već samo nesigurnost. Niko ne voli hvalisavce, a oni koji najviše govore pozitivno o sebi, uglavnom na taj način kriju nezadovoljstvo svojim životom. Bolje je uvijek izabrati skromnost i otvorenost prema drugima. Uostalom, tako ćemo jedino biti prijemčivi za pozitivne uticaje iz naše okoline i postati bolje osobe.

Send this to a friend