Politika

Abazović: Crna Gora ostaje posvećena jačanju regionalnih odnosa i unapređenju saradnje, u fokusu infrastruktura i zajednički projekti

Foto: Vlada Crne Gore

Premijer u tahničkom mandatu i rukovodilac radom Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović učestvovao je danas na radnom doručku šefova diplomatija učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), na marginama trećeg dana zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Kako je saopšteno iz Vlade, domaćin sastanka bio je ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, budući da je Skoplje u julu preuzelo jednogodišnje predsjedavanje ovom procesu, nakon Crne Gore.

Abazović je istakao da SEECP predstavlja jedan od najvažnijih okvira za regionalnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi. On je, tom prilikom, ponovio spremnost Crne Gore da podrži prioritete u okviru predsjedavanja Skoplja ovom procesu.

„Ohrabreni smo jasnim porukama sa Bledskog strateškog foruma, kojim je postavljen konkretan vremenski okvir u kojem bi i zemlje članice i zemlje kandidati trebalo da se pripreme na proces proširenja, a to je 2030 godina“, naglasio je Abazović.

Premijer u tehničkom mandatu je istakao da je Crna Gora odlučna da ispuni tražene kriterijume i ranije od predviđenog roka, gdje će se nastaviti sa fokusom na transformaciji u oblastima vladavine prava i borbi sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

To će, kako je rekao, i odrediti brzinu našeg pregovaranja, a stoga ćemo i nastaviti da naglašavamo značaj regionalne saradnje u pogledu jačanja pravnog okvira.

On je podsjetio da je Crna Gora stavila evropsku integraciju u središte svog predsjedavanja koje je okončano 30. juna ove godine, a što je doprinijelo boljem razumijevanju između učesnica SEECP-a koje su EU članice i aspiranata za članstvo, te podizanju svijesti o potrebi da ubrzanje procesa evropske integracije bude najsnažnije podržano iz regiona, kako u dijelu sprovođenja reformi, tako i u dijelu političkog zalaganja i promovisanja evropske perspektive cijelog regiona.

Učesnici sastanka su istakli važnost regionalne povezanosti i zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao i važnost boljeg korišćenja inicijative Berlinski proces.

Pored ministara vanjskih poslova država članica SEECP, radnom doručku prisustvovao je i specijalni američki izaslanik Gabrijel Eskobar.

Send this to a friend