Politika

Ambasador Rumunije: CG lider u regionu

Rumunija će snažno podržavati EU integracije Crne Gore koja je lider među zemljama regiona, kazao je ambasador Rumunije Ferdinand Nagi tokom sastanka sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Osmanom Nurkovićem.

„Rumunija je tokom procesa EU integracija prošla kroz faze kroz koje mi sada prolazimo, zato je podrška svakako dobrodošla. Crna Gora se susrijeće sa mnogim izazovima, ali članstvo u NATO-u svakako će doprinijeti jačoj stabilnosti i bezbjednosti i u zemlji i regionu, a to umnogome utiče na strane investitore i njihovu namjeru da ulažu u Crnu Goru“, kazao je ministar Nurković.

Ambasador Rumije je istakao da je resor saobraćaja jedan od najznačajnijih u državi, budući da je razvoj čitave države uslovljen razvojem i unaprjeđenjem saobraćajne infrastrukture, kako putne, tako i željezničke, vazdušne i pomorske.

Kazao je da je upoznat sa projektom izgradnje autoputa Bar – Boljare, te da je zadovoljan da se vidi napredak radova.

Ministar saobraćaja Rumunije, podsjetio je ambasador, prošle godine posjetio je gradilište cijeneći da je u pitanju regionalno veoma značajan i interesantan projekat. On je dodao da sa pažnjom prate razvoj projekta, kako bi ohrabrili rumunske investitore da se uključe ukoliko se pojave zajednički interesi.

Nurković je rekao i da planiramo ozbiljne aktivnosti na unaprjeđenju vazdušnih luka u Crnoj Gori, a svakako da se već radi na nastavku realizacije autoputa Bar – Boljare.

„Nedavni sastanci održani u Srbiji daju nam pozitivne signale da je i njihova Vlada odlučna da gradi autoput prema granici sa Crnom Gorom. Na sastanku je bilo riječi i o razvoju, to jest, unaprjeđenju putne infrastrukture, posebno uz crnogorsku obalu“, kazao je on.

Ministar je iskoristio priliku i upoznao ambasadora Nagija sa projektima na kojima radimo, a to su most Verige i zaobilaznice oko većih gradova na primorju (Tivat, Bar, Budva, Herceg Novi).

Send this to a friend