Politika

ASK upozorio političke subjekte da otvore posebne račune

Agencija za sprječavanje korupcije ASK upozorila je političke subjekte koji nijesu otvorili posebne žiro račune za finansiranje izborne kampanje, da to urade u najkraćem roku i tako izbjegnu pokretanje zakonom propisanih postupaka.

Iz Agencije su saopštili da su, kroz redovan nadzor nad primjenom Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, obavješteni o otvaranju posebnih žiro računa za finansiranje kampanje za 11 izbornih lista koje učestvuju na lokalnim izborima u Beranama i Ulcinju, zakazanim za 4. februar.

“Dok obaveza otvaranja posebnih žiro računa i obavještavanja Agencije o tome nije ispoštovana za njih osam“, dodaje se u saopštenju.

ASK podsjeća političke subjekte koji učestvuju u kampanji za izbor odbornika u Skupštinama opština Ulcinj i Berane, da su dužni da u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova kampanje otvore posebne žiro račune i o tome obavijeste Agenciju, kao i da te račune ne mogu koristiti u druge svrhe.

Podsjećaju i da se sva sredstva namijenjena za finansiranje izborne kampanje uplaćuju na poseban račun, i sva plaćanja troškova izborne kampanje politički subjekti vrše sa tog računa.

“ASK upozorava političke subjekte koji nijesu otvorili posebne žiro račune za finansiranje izborne kampanje da to u najkraćem roku urade i obavijeste Agenciju, i tako izbjegnu pokretanje zakonom propisanih postupaka i mjera“, kaže se u saopštenju

Iz Agencije su upozorili da neotvaranje računa za prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje direktno utiče na narušavanje transparentnosti izbornog procesa, i otežava realizaciju nadležnosti ASK-a koje se odnose na kontrolu finansiranja političkih subjekata u toku kampanje.

“Takođe, neotvaranjem posebnog žiro računa otvara se sumnja u prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje suprotno zakonu“, naglasili su iz Agencije.

Kako su naveli, u skladu sa obavještenjem o visini budžetskih sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje, Opština Ulcinj opredijelila je 15,8 hiljada eura, a Opština Berane 14,6 hiljada.

“Od čega se 20 odsto raspodjeljuje u jednakim iznosima političkim subjektima u roku od osam dana od isteka roka za dostavljanje izbornih lista, a 80 odsto srazmjerno broju osvojenih mandata“, dodaje se u saopštenju.

S.Đ.

Send this to a friend