Politika

Biserko o Abazoviću: Sramna izjava, ne bih rekla da je to političko neiskustvo, on uvodi Crnu Goru u nestabilnost

Foto: Medija centar Beograd

Sramna izjava, ne bih rekla da je to političko neiskustvo, kazala je za N1 predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji, Sonja Biserko, komentarišući današnju izjavu premiijera Dritana Abazovića sa komemoracije povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara”, riječi su Abazovića sa današnje komemoracije povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Uslijedila je salva reakcija, a potom i izvinjenje Abazovića na “nejasno izrečenoj misli”.

Biserko je, komentarišući izjavu premijera kazala da “on (Abazović) uvodi Crnu Goru u jednu nestabilnost, odlaže se njeno članstvo u EU što je bio cilj Beograda”.

“Sramna izjava, ne bih rekla da je to političko neiskustvo. On zapravo uvodi Crnu Goru u jedno nestabilno stanje – imaće prijevremene izbore, vjerovatno će se smijeniti nekoliko vlada dok se ne uspostavi jasna crnogorska linija koja vuče zemlju ka EU. Njihova je sreća što su članica NATO-a, pa neće doći do sukoba izvana, ali će biti nestabilnosti i možda nasilja”, analizira Biserko za N1.

Dodaje da se ovdje radi o “vjerovatno najbolje dokumentovanom ratu od svih koji su se vodili u 20. vijeku”.

 

Send this to a friend