Politika

Bošnjak: Degradiran društveni status ljekara najveći problem zdravstvenog sistema

Problem degradiranog društvenog statusa ljekara možda je i najveći problem crnogorskog zdravstvenog sistema, ocijenila je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak na današnjoj onlajn konferenciji „Uloga socijalnog dijaloga i sindikata u izgradnji otpornih zdravstvenih sistema nakon Kovid-19 pandemije”, koju je organizovao Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG) u partnerstvu sa Centrom za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

Kako je saopšteno iz Skupštine, konferencija je organizovana povodom 7. aprila – Svjetskog dana zdravlja, u okviru projekta “Razgovori u društvu-socijalni dijalog za bolju budućnost”, koji finansira Evropska unija.

Bošnjak je istakla da je kao poslanica i potpredsjednica Skupštine, uvijek, figurativno rečeno, svoja vrata širom otvarala, za predstvanike sindikata i NVO organizacije, kao i da će konstantno afirmisati značaj socijalnog dijaloga, jer je kako je kazala, svjesna koliko je bitan za unapređenje ljudskih i radnih prava.

Ukazala je i na problem degradiranog društvenog statusa ljekara.

“Nezadovoljstvo statusom u društvu, ne može a da se ne odrazi i na pacijente i da dovodi do odliva ljekara i napuštanja javnog zdravstva i odlaska u privatnu praksu, ili pak ljekari počinju profesionalno da se bave politikom (od 81 poslanika sedam je ljekara u ovom sazivu Skupštine), a veliki broj perspektivnog mlađeg kadra odlazi u inostranstvo u potrazi za boljim uslovima“, kazala je Bošnjak.

Prema njenim riječima, pandemija Kovid-19 izbacila je u prvi plan značaj ljekarske profesije.

„Čini se da bi svima sad trebalo da bude jasno, od donosilaca odluka, pa do običnog građanina, koliki je značaj ljekara i uopšte zdrastvenog sistema. Veliki naklon svima koji mjesecima izgaraju u ovoj mukotrpnoj i isrpljujućoj borbi sa koronavirusom, ali moramo biti svjesni da su svi oni na izmaku snaga, na ivici fizičke izdržljivosti“, dodala je Bošnjak.

Potpredsjednica Skupštine je rekla da su kadrovski resursi najznačajniji resursi u svim sistemima, pa i u zdravstvenom, odnosno prije svega u zdravstvenom, posebno u kriznim vremenima.

„Pandemija koja ne jenjava je ogolila sve, tako da su uloge i pozicije vrlo jasne i opravdanja za prologiranje rješavanja problema boljeg statusa ljekara nema. Svi izgovori u neprihvatljivi“, kazala je Bošnjak.

Na konferenciji je, između ostalog, istaknuto da je nastanak pandemije Kovid-19 izazvao globalnu reviziju sistema vrijednosti i postavio zdravstvene sisteme u srž svakog društva.

“Sagovornici su razmijenili mišljenja i saglasili se, da je potrebno da postoji adekvatno uključivanje profesionalaca iz oblasti zdravstva, kao i informacije, konsultacije, dijalog i zastupanje interesa u procesu dizajniranja i reformi zdravstvenog sistema u prvom planu, da bi javni zdravstveni sistem nesmetano funkcionisao”, navode u Skupštini.

Napominju da se zbog krize izazvane Kovid-19 pandemijom, medicinsko osoblje suočavalo i dalje se suočava sa sve većim rizicima bezbjednosti na radu i trpi dodatna velika radna opterećenja.

“Pogoršali su se uslovi na radu, oslabile, već ionako krhke šeme socijalnog dijaloga. Zato su sindikati i socijalni dijalog od velike važnosti za efikasnost i održivost naših zdravstvenih sistema”, saglasili su se učesnici konferencije.

Send this to a friend